Filippa Rådin

Egen granola!

Tiden rusar på och det var länge sedan jag hade tid över till att göra min egen granola. Hela familjen har tjatat på mig varje gång vi har satt oss vi frukostbordet och köpesmusli har åkt fram. Så imorse när jag steg upp tidigt med pojkarna tog jag mig kragen och överraskade min fru med härligt nygjord granola. Det är så man börjar en kärleksfull dag hemma hos oss :)!

Jag brukar variera min granola lite utifrån vad jag har hemma men det som är viktigt är att ha mycket nötter i. Sedan använder jag mig av dinkelpuffar för att få granolan lite mer puffig och krispig, om ni förstår vad jag menar. Den köper jag i ”musli på lösvikt”.nöttergranola musligranola musli

Här är recept till en liten sats, jag gör alltid dubbelt eller ännu mer men det kan vara bra första gången att prova en mindre mängd och se om ni gillar den.

Sätt på ugnen 150 grader, förbered plåtar med bakplåtspapper.

2 dl äpplejuice ( jag köper JO med 100% frukt)

1/2-1 dl Honung ( här har jag testat lite olika både Algave och lönnsirap det är en smaksak, våga att prova och se vad som passar er. Vill man ha en sötare granola tar man mer honung, jag själv går alltid på 1/2 dl sött)

1/2 dl koksolja ekologiskt

1/2 dl chaifrön

1 msk vaniljsocker

1 tsk flingsalt

Allt detta häller jag i en kastrull och sätter på låg värme , det ska absolut inte koka, men fettet ska smälta och när allt har tjocknat av att chaifröna har fått gelé runt omkring sig är det klart.

Blanda under tiden alla torra ingredienser i en stor bunke. Flingor, puffar, koks och nötter. OBS!! inte tranbär och äpplen det ska i när granolan är färdig rostad.

3 dl boveteflingor

3dl dinkelpuffar

2 dl kokschips

7 dl blanda nötter,frön och kärnor som ni vill. Alla nötter, frön och kärnor ska givetvis vara naturella! ( Cashewnötter, mandlar, hasselnötter, paranötter, valnötter solroskärnor, pumpakärnor. Ta det ni har hemma men ha tyngden på nötterna, jag älskar att ha mycket Cashewnötter!)

2-3 dl tranbär

3dl äppeltärningar ( jag köper Urtekram)

Tillsätt vätskan lite i taget och blanda väl, bred ut blandningen på plåtarna och rosta i ugnen i ca 45 min. Jag ställer timern på 10 min åt gången och rör om då och då så att jag inte bränner granolan för det är lättare än man tror att bränna den. Jag lovar, har själv gjort det mer än en gång :). 

När Granolan är torr och färdig rostad blandar jag i tranbär och äppelbitarna. Mums!

granola musligranola musligranola musligranola musli madelmjolkJag äter alltid min egna Granola med mandelmjölk helst osötad,  men resten av familjen väljer hellre sötad eller fil 🙂

Lycka till och njut av att det är lördag! Kram F

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. filipparadin

   Jag blandar ut den 1 pst på 8 dl vatten, alltså lite starkare än vad som står på förpackningen. Men testa gärna dig fram vad du gillar bäst 🙂 Lycka till! Kram F

 1. LenaS

  Tack för receptet! Affärerna hade inte allt så äppelbitarna blev torkad mango och dinkelpuffarna blev rispuffar. Oj så gott! Tack!

  1. filipparadin

   Ha ha ha underbart, fick mig ett gott skratt!! Kul att du uppdaterar mig om din blogg har inte hunnit vara inne på ett tag, livet har varit i full rulle, måste skärpa mig :)!! Ta hand om dig! Kram Filippa