Himmelskt fröknäcke – Filippa Rådin
filipparadin

Filippa Rådin

Himmelskt fröknäcke

fröknäckeIdag åkte jag i väg för att skaffa grejer till påskpynt så att jag kunde spela in en pysselvideo till min YouTube kanal. Min plan är att jag ska komma igång med några filmer då och då och hoppas att ni gillar det jag levererar. Men det sket sig totalt och jag kom hem utan det som jag åkte för att handla, så frustrerande!

Just nu är det bara kaos hemma hos oss efter att vi kommit hem efter sportlovet. Vi ligger hela tiden steget efter och vi hinner inte ifatt! Och under tiden som vi inte hinner ikapp röjer Maximilian lite till. Någonstans i det hela är det ändå ur kaoset som kreativiteten skapas. Iallafall hemma hos oss.

Emmis rum är fortfarande inte iordning och vi har väntar på att hon ska komma hem till oss igen från hennes pappa. Det känns viktigt att hon får vara delaktig i slutfixet men det är också frustrerande att inte få det klart.

Elvis rum behöver omorganiseras för att bli ett bättre rum anpassat för hans nya behov. Han har precis börjat vilja vara i sitt rum och leka men rummet behöver verkligen fixas för att bli bra och funktionellt även för lek och inte bara ett mysigt sovrum.

Tv-rummet på övervåningen där jag kapade en soffa är fortfarande inte iordning, eller ja, soffan står där färdig men vi ska inreda det på nytt och göra det till ett mysigt allrum för oss alla i familjen. Det utrymmet väntar mer eller mindre på att Emmi och Elvis rum ska bli färdiga först…

Hallen…. som jag skrivit om tidigare. Till den har vi måttbeställt ett skåp av en snickare som vi väntar på men hade jag fått bestämma hade vi haft det uppe redan i går. Som alltid är man alldeles för rastlös 🙂 och så fort vi sätter upp skåpet kommer det mer eller mindre  kännas färdigt där. Så hallen kan jag i stort sätt bocka av…. Förutom att jag kommit på att vi ska måla om den men det kanske jag hinner innan skåpet kommer på plats. Ha ha ha.

Sen källaren…. herre jävlar! Den vill jag inte ens tänka på. Där är det värst! Över allt och på alla plan. Var kommer alla saker ifrån?! Är det bara vi som har en källare full med skit och saker man inte använder?! Här måste det till underverk!

Så vad är vår plan mitt kaoset?! Jo min plan är, time out. Vi tar time out imorgon till förmån för “källaren från hell”.  Vi ska börja längst in. Dra fram släpvagnen. Ta ut allt. Rensa hårt. Åka skytteltrafik på returmarknaden och Röda korset. Sätta upp hyllor i källaren och börja organisera. När vi fått iordning i källaren kommer det bli lätt att få resten av huset som vi vill ha det. Jag inser att det är här vi måste börja för att få ordning på resten även om det finns andra saker som är bra mycket roligare att göra, saker som hela tiden blir prioriterade före källaren men vi kommer inte undan längre. Det är bara att jag måste ta tag i motivationen att gå ner i avgrunden 🙂 och när jag sitter här och skriver som bäst förstår jag att den motivationen får jag bäst genom att gå ner ikväll när barnen somnat och påbörja projektet. Gör jag inte det ikväll är det svårare imorgon att komma igång. Gör jag det nu känns det roligare imorgon att fortsätta något som redan är påbörjat.

Ok nu var inte min tanke från början att skriva om vårt kaos. Det blev bara så och det känns skönt att ha skrivit av mig och kommit fram till en plan “tillsammans” med er :). Tanken från början var att jag skulle dela med mig av ett favorit recept. Men det tänker jag ändå 🙂

Håller på att förbereda mig för en sockerfri period, socker detox, och i samband med det drar jag även ner på vitt mjöl. Men även om man äter som vanligt och gillar nyttiga goda saker så är det här fröknäcket en succé som jag gärna rekommenderar så att ni också kan få njuta.

leila lindholm fröknäcke

 

Receptet är ur Leila Lindholms bok The Fresh Foodie

Till två plåtar:

200 g Solrosfrön

1 dl Hela linfrön

1 dl Sesamfrön

2 dl Pumpakärnor

2 msk Fiberhusk

2 msk Mandelmjöl

1 tsk Salt

5 dl Vatten

1/2 dl Vallmofrön

Flingsalt

 

1. Sätt ugnen på 160 grader

2. Blanda allt utom vallonrön och flingsalt i en bunke och låt smeten stå framme och svälla i ca 15 minuter.

3. Bred ut smeten tunt på två plåtar klädda med bakplåtspapper

4. Strö över vallfrön och lite flingsalt

5. Grädda knäckebröden i ca 70 minuter.

6. Låt bröden svalna något och lossa dem försiktigt från bakplåtspapperet. förvaras torrt.

Super enkelt och fantastiskt gott något som jag i stort sätt alltid har hemma.

Ta hand om varandra! Kram F

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
filipparadin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Siri

  Fröknäcke är bland det bästa som finns! Jag har under hela min uppväxt ä l s k a t mackor och bröd i alla dess former, vi brukade “betta i brö” i filmjölken med lite sylt på mornarna ibland, såå gott. Men som vuxen har kroppen börjat reagera på mjöl och laktos – och det är där fröknäcket kommer in! Man kan dunka på allehanda pålägg och äta till frukost, lunch och mellanmål. Går snabbt att sno ihop och bara in på en plåt och det håller bra, helt perfekt.
  Det verkar finnas otaliga kombinationer av frön och nötter till fröknäcke och crunchy musli så det är ju inte direkt så att man behöver lida utan tvärtom så mår magen och kroppen bara bra av några knäckisar om dagen! 😉

  1. filipparadin
   filipparadin

   Visst så är det och nu för tiden har det blivit så lättillgänglig också. Älskar att det finns så mycket mer allternativ att välja mellan i butikerna. Kram F

 2. Erica

  Fröknäcke är så gott.
  Å det är min mammas favorit. Bakar det nu så hon ska få några burkar t påsk!
  Men jag har ett lite annat recept.
  2 plåtar
  2 dl majsmjöl
  1/2 dl sesamfrön
  1/2 dl solrosfrön
  1/2 dl pumpakärnor
  1/2 dl linfrön
  1/4 dl chiafrön
  2 dl kokande vatten
  1/2 dl neutral olja
  Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  Koka upp vattnet, blanda ner i de torra med oljan.
  Dela smeten i två delar.
  Tryck ut smeten tunt mellan två bakplåtspapper. Ska täcka hela plåten.
  Grädda i 150 grader i 30 min. ( en plåt i taget i vanlig ugn)
  Kram Erica
  ( hoppas vi ses i fjällen)

 3. Angela

  Vi hade det precis likadant i vår källare innan det röjdes upp nu under vintern och blev målat och byggt hyllor i två små rum(ett målarrum och ett bra och ha rum/utesäsong) som vi har där nere förutom de stora ytorna. Man hade ångest varje gång man skulle gå ner i källaren och hämta/göra något. När vi väl satte fart att riva ut och måla upp, byggde hyllor så va det så roligt att se resultaten. Det sista vi gjorde va att måla om trappen ner och det blev pricken över i:et 🙂
  Så lycka till med röjningen och fixning i källaren, ni kommer bli så glada när ni väl börjar 🙂
  kram Angela

  1. filipparadin
   filipparadin

   Tack Angela, din pepp behövs nu är vi i full gång och det känns precis som du skriver. Kul:)! Hoppas du får en riktigt bra dag och tack för att du kikade in på bloggen. Kram!

 4. Susanne Johansson

  låter minsann som om det var vårt hus du skriver om…..
  Fröknäcket ska jag absolut testa. Kanske nu till påsk!

  1. filipparadin
   filipparadin

   tror källarsyndromet finns hos många av oss. Testa knäcket, vi älskar det. Hoppas du får en toppen måndag och stor kram! F