Träffa mig och lär dig livrädda ditt barn! – Filippa Rådin
filipparadin

Filippa Rådin

Träffa mig och lär dig livrädda ditt barn!

I lördags var Elvis och jag och handlade tillsammans, han hade fått en liten zooask som lördagsgodis som han gick och små tuggade på. Helt plötsligt satte han i halsen och det ville inte släppa. Han hostade och hostade och när jag frågade honom om han fick luft skakade han på huvudet. Varje cell i min kropp gjorde sig beredd att göra allt som stod i min makt för att få honom att andas igen. Som tur var gick det bra och han hostade upp den lilla zoobiten av sig själv. Den paniken  jag fick känna då önskar jag inte att någon skulle behöva uppleva.

Nästa vecka onsdag den 27/4 kl 13-16 kommer Trygg-Hansa upp till Umeå för att utbilda mig i Hjärt- och lungräddning för barn, under ledning av Alexandra Gahnström, barnens Försäkringsexpert på Trygg-Hansa och Camilla Thurell, ambulanssjuksköterska och utbildare på Life in Mind. Jag har fått möjligheten att bjuda in 10 stycken att gå kursen tillsammans med mig och då bestämde jag att skulle tävla ut dom 10 platserna till er, mina läsare. Vi håller till på Scandic Syd ( här i Umeå), går kurs och fikar tillsammans. Allt du behöver göra för att tävla om en plats är att lämna en kommentar under det här inlägget om varför du vill komma. Det är också ett krav att du ska ha ett barn som är under två år. Utifrån mottiveringarna väljer jag ut

Det här är verkligen något jag länge velat göra och i lördags blev det obehagligt påtagligt att jag MÅSTE lära mig allt för att kunna agera om olyckan är framme jag vill kunna rädda mina barn!

Tips för att undvika att små barn sätter i halsen:

 • Ha uppsikt över barnet när de äter
 • Barnet ska sitta stilla när det äter, ta för vana att sitta tillsammans vid köksbordet när barnet äter
 • Kom ihåg att barn måste få vara barn och få smaka sig fram. Du som förälder vet bäst vad just ditt barn klarar av att äta.
 • Lämna inte små saker framme, så som syskonens legobitar och skålar med exempelvis nötter
 • Tänk dig för om små barn äter i bilen då det kan vara svårt att höra om de sätter något i halsen

Källa. Trygg- Hansa

Hoppas vi ses! Kram F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
filipparadin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Camilla

  Om det nu inte redan är försent att delta i denna tävling så är jag gärna redo som reserv vid ev återbud. Jag har en son på 10 månader som så många andra små stoppar allt i munnen och vi har även börjat ge han större bitar och äta mackor och dylikt själv att tugga på. Min sambo var nyligen med en incident där vår son satte en bit knäckebröd i halsen och blev på några sekunder helt blå i ansiktet. Han agerade lugnt och sansat och klappade han på ryggen och biten for ut. Jag är dock rädd att jag själv inte skulle behålla hans lugn och skulle därför gärna vilja ha mer kunskap för att inte gripas av panik om det skulle inträffa igen.

 2. Elisabeth Björkman

  Jag hpappas det inte är för sent att delta än. Jag finns här i Umeå och har en liten sprallig kille på fyra månader som snart ska börja med smakportioner och till sommaren matportioner. Det är något vi ser fram emot men också något vi våndas lite inför, för tänk så är olyckan framme. Jag har kollat HLR-videorna på Youtube men är en sådan som lär mig bäst praktiskt. Att få vinna en av platserna till kursen skulle lugna mammahjärtat och få mig att känna mig lite säkrare att agera om mardrömmen skulle vata framme. Tack för en bra blogg!

 3. Jenny L

  Vilken fantastisk möjlighet det skulle få vara att, få mjöligheten å vara med. Min son är 10 månader och håller nu på att ge han mat själv att äta och lite större bitar. Jag har en sån rädsla att jag måste ha min sambo eller någon annan i närheten. Bara för att jag är så rädd att jag sitter och skakar och hyper ventilerar. Skulle verkligen hjälpa mig att få gå en kurs så att jag vet att jag kan, då man aldrig kan få en kurs i verkligheten på tex BVC. Jag verkligen hoppas hoppas att få möjligheten.

 4. Elin

  Jag har så många gånger tänkt att jag skulle vilja ha dessa kunskaper och nu när chansen kanske erbjuds så måste jag ju bara försöka ta den. Hoppas att jag inte är för sent ute för att anmäla mitt intresse. Har en dotter på sju månader som börjat äta mat och tanken på att hon ska sätta något i halsen gör mig livrädd.

  Tack för en rolig blogg!

 5. Alexandra

  Fantastiskt initiativ! Har en snart 4-månadersbebis hemma där vi planerar att inom en rätt snar framtid börja ge smakprover. Det vore oerhört skönt att som mamma kunna känna att man fått förebyggande kunskaper i HLR inför att så småningom kunna introducera mer mat med större bitar och känna sig mer trygg i vad som skall göras om olyckan är framme. Skulle bli superglad om jag fick den chansen!

 6. Lina

  Bra intiativ!
  Om platserna inte är fyllda så skulle jag skulle vilja bjuda in min kusin som bor i Umeå och har två döttrar, varav den yngsta är 9 månader.
  Min kusin har gjort så mycket för mig när jag var yngre och nu skulle jag vilja ge henne något, och vad är bättre än att ge bort något som kan rädda liv!?

 7. Jessica

  Hej!
  Vilket UNDERBART initiativ! Jag har en son som blir ett år om ett par veckor och jag är livrädd för att han ska sätta i halsen, igen. Han stoppar allt vad han hittar i munnen och har inte förstått det här med att tugga heller. Jag har försökt att sakta introducera små mjuka bitar för honom att tugga på men han bara sväljer på en gång. Han är matglad, kanske lite för matglad. Flertalet gånger har han satt i halsen och blivit alldeles röd i ansiktet och inte fått luft. Jag har googlat på information om hur jag ska gå tillväga men detta vore en underbar tillfällighet att verkligen få lära mig ordentligt hur jag och min familj ska gå tillväga.

  Ännu en gång, underbart initiativ av dig!

 8. Eva

  Jag har två barn, en pojke som snart är tre år och som alltid varit väldigt lugn och harmonisk och en liten tjej på sju månader som är storebrors raka motsats. Det är egentligen först nu sen vi fick vår vilda bebis som jag har börjat tänka på att saker faktiskt kan gå illa och att det här med att barnsäkra sitt hem även kommer att “drabba” oss. Det skulle vara fantastiskt att få gå kursen för att lära sig hur man ska agera om olyckan ändå är framme. Att dessutom få tre timmara egentid gör inte det hela sämre.

 9. Anette

  Fantastiskt initiativ! Min son är drygt 10 månader och jag vill gärna vara med om jag får chansen och har möjlighet. Tycker det är såå obehagligt när den där hostan kommer och när han inte heller kan göra sig förstådd på vad som är fel. Antar att barnen inte kan vara med på kursen?

 10. Evalena Styf

  Nu är min yngsta 25, så jag får inte vara med, men jag måste bara få skriva och säga: Underbara människa vilket fantastiskt initiativ! Jag minns jag såg en intervju med dig och Anja där ni pratade om er värdegrund och just nu tydliggjorde du den alldeles särskilt bra. Det är så sällsynt idag att dela med sig så som vi gjorde när mina var små. Så många föräldrar är så ensamma i sitt föräldraskap och på bloggarna tror man lätt att alla andra är så jäkla bra och har allt under kontroll. Jag tycker det är så fint att ni visar både det fina och det svåra och att ni är så generösa med er själva. Inte minst du som ju fick kändisskapet lite på köpet när kärleken slog ner. Att handskas med rampljuset med sådan integritet och sådan ödmjukhet som ni visar prov på varje vecka; det är inte underligt att ni blev årets Mamas! Tack för din fina blogg och tack å alla mammors vägnar för detta generösa erbjudande. Hoppas ni får en kanondag med mycket skratt men också med nyförvärvad kunskap som kommer att rädda små barnaliv.

 11. Jenny

  Hej Filippa! Vilken chans jag skulle tycka att det vore att få möjlighet till en sådan utbildning! Mitt äldsta barn är 15 år och jag har ända sedan han var bebis velat få möjlighet att gå en sådan här kurs. Nu har jag en liten kille på snart 8 månader och vi försöker ge honom både en kost av puré men även inspirerat av BLW (alltså då man ger sin bebis mat att själva plocka i sig) Jag är rätt så nojig med att han ska sätta i halsen och jag hade verkligen uppskattat att känna mig lugn med att jag kan första hjälpen utifall det värsta. Jag hoppas jag kan få vinna den här chansen!

 12. Matilda

  Vilken bra grej att kunna!
  Min dotter är nu sju månader och hon har börjat komma på vad man ska ha händerna till! Det i sig är väldigt roligt, som alla andra framsteg hon gör, men vi är mer noga nu med vad som loger framför henne!
  Men olyckor händer inte bara andra, så jag vill gärna lära mig hur man gör om olyckan dyker upp!
  En fråga bara, ska man ha med sig sitt barn?

 13. Therese

  Men va tusiken attans att Mats bli fyra nu ju Annars hade ja ju vilja gå hade varit ett bra till lägg till att man kan vuxen livräddning redan ju..

 14. Karolina

  Vilken otäck händelse! Toppen att du har möjlighet att bjuda in några mammor. Hoppas på stort intresse.

 15. Sanna Backman

  vilken chans! Alla borde få chansen att lära sig, jag har försökt få både BVC och öppna förskolan via kyrkan att anordna en kurs då ja tror att fler skulle vilja få lära sig… Men nu kanske jag för chansen att lära mig å ska gladeligen dela med mig av min kunskap på bla öppna förskolan