Filippa Rådin

Nu ska vi inte vara sist!!

Varje år, varje årstid så är vi alltid en av de sista som köper säsongens kläder och skor till barnen. Men inte i år!!! Nä nu får det vara slut på att inte ha koll på vad som saknas!! Ibland har barnen flera jackor i samma storlek för att i nästa sekund inte ha någon. Är det någon som känner igen sig?? Barnen växer i så olika intervaller, när man tror att man har koll och känner att nu har barnen allt som behövs så tar det inte lång stund innan man inser att det är knappt ett plagg som passar längre. Sedan är våra barn så himla olika när det gäller hur mycket kläder dom behöver. Vi brukar vara väldigt noga med att köpa kläder med kvalité och som kan gå i arv.  Anja´s kompis berättade apropå arv när hennes ena barn, som ärvt varje plagg från hennes större syskon, sa till henne – mamma är jag begagnad ?? Haha ungar är så underbara, Hon var inte helt nöjd med att hon bara hade fått ärva alla sina kläder och inte fått någonting som var nytt och bara hennes.

Jag är lite kluven själv när det gäller kläder och arv. Jag vill att våra barn ska kunna använda kläderna ordentligt och att de ska gå i arv, lika mycket som jag vill att barnen ska få den där känslan när de fått ett nytt plagg som bara är deras. Igår plockade Anja upp alla ytterkläder som vi har i barnstorlek. OMG vad kläder!!! Vissa kommer från Anja´s systers pojkar eller några kusiner som väntar på att bli rätt storlek till någon av barnen och andra är urvuxna. Vi har ett ganska brett spann kring barnen. Emmi som är så lång nu och stora tjejen till Maximilian som avslutar cirkeln med de små storlekarna.  När vi började rensa ut det som är för litet till Maximilian kan jag erkänna att det varit lite svårt att ta bort. Det blir så definitivt att man inte planerat något fler barn. Vissa guldkorn har vi verkligen inte kunnat slita oss ifrån så de får hamna på nostalgihyllan/tänkomifallkanskehyllan 🙂 . Jag menar dörren till fler barn är ju inte helt stängd då jag har sådan ung och spänstig fru!!En annan utmaning idag var att få barnen att prova lite ytterkläder för att se om det passade……. Herregud det kan verkligen bli total kaos hemma hos oss!! Maximilian började kasta kläderna nedför trappen i källaren,  Emmi blev helt plötsligt 2 år och låg som en fisk på golvet och sprattlade. Elvis sprang mest runt och gjorde hinderbana av jackor och byxor. Haha jag hade egentligen lust att bryta ihop men när ungarna ändå bara skrattar och har roligt andas jag djupa och genomlider det med ett leende.

Det som visas på bilderna här är bara en bråkdel av vad vi har, Tyvärr hann jag inte ta bild när allt var som värst .


Vet ni vad jag precis kom på!! Att köpa vinterkläder till barnen är som när alla springer som galningar när poolen har öppnat på charter för att hinna lägga handduken på rätt solstol!!! Vilken jäkla hets! Det är mitten av augusti och här i Umeå har ytterkläderna börjat komma upp på hyllorna. Inom 1-2 veckor kommer det vara slut. Jag orkar inte!!! Men ja ungarna måste ju har några kläder på sig. Nu tror jag vi har tur i år att tillsammans med Anja´s systers barn kan vi få ihop allt till alla barnen till vintern utan att behöva hänga på i hetsen. Jag ska nog ta mig en tur och bara njuta på affären när alla står där och drar i storlekar för att ge mig själv extra kredd över att vi tog tag i alla kläder redan nu. ( måtte bara inte barnen tvärväxa nu bara!!)

 

Förutom klädkaos hemma hos Rådin/Pärson är det full fokus på att Maximilian ska komma in i rätt tider på förskolan. Idag missade vi helt att hans lunch ska vara kl 11. Helt hopplöst att hinna allt på helgerna, Det har gått lite trögt för honom att hitta trygghet och vi kommer troligen få vara med honom några extra dagar på förskolan så rutinerna här hemma måste verkligen sitta, vi måste bli bättre på att följa samma tider som han har på veckan . Emmi ska byta skola och det är nu dags imorgon!! Hon får med sig sina bästa kompisar till hennes nya klass och det gör att Emmi känns onormalt lugn inför imorgon :). Det är nog vi vuxna som är mest nervösa. Vad är det för lärare? Hur kommer klassen att bli osv. Det som känns underbart är att nya skolan ligger nära vårt hem så det kommer att vara lätt för henne att ta sig till och från skolan.

Funderar på aktiviteter som man kan göra för att stärka klasskänslan och kamratskapen i klassen. Har ni några eftarenheter när det gäller det? Tipsa mig gärna! Jag tänker att man skulle dra ihop elever och föräldrar ganska kort efter att barnen har börjat för att får en riktigt bra kickstart när det gäller stämningen i klassen. Vad tror ni,?! Hjälp mig 🙂


Njut nu av att det är söndag för snart börjar en ny vecka 🙂 Kram F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin Brissman

  Tror det är toppen att man träffas barn och föräldrar på fritiden och gör någon aktivitet. Det skapar gemenskap och det är lättare att ta upp saker om man känner varandra.
  träffas i en park/friluftsområde leka lite lekar, samarbetsövningar. Grilla korv/ picknick.

 2. Catarina

  Verkligen samma visa varje år! Jag hinner knappt fatta att det är höst och så är alla höst/vinterkläder slut här i Umeå! Helt galet!

  Jag måste leta efter jacka och byxor åt sonen som börjat ettan nu. Då overallen inte är lämplig längre, då ”alla andra” har jacka och byxa. Tror även att jag måste införskaffa nya skor också.

  Hoppas att inskolningen går smidigt och bra!

 3. Mona Skoglund

  En kickoff i eran lekpark för klassen med föräldrar är alltid trevligt. Eget fika medtages. Bara en liten ide..

  1. Tina

   Hoppborgen!
   Alla bakar/köper en tårta, tårtparad, för att fira starten och låt alla smaka av det de vill (tänk på allergier och intoleranser)
   Disco och dansstopp (föräldrarna mot barnen)
   Samarbetslekar (går nog att googla, föräldrar mot barn/blandat kan finnas osäkra barn, men barn älskar att vinna över föräldrarna.
   Brännboll är ju en klassiker.
   Vattenballonger (skriv om det i inbjudan och att det även gäller vuxna)
   Jag gillar när man gör gemensamt fika, typ tårt-kakkalas, de som vill bakar andra köper, då ”tvingas” man att ”trängas” och automatisk pratar man då med de man kanske inte skulle byta ett ord med, man tvingas utanför sin trygghetszon.
   Var och en tar egen dryck för enkelhetens skull😉😘
   Skolgården, använd miljön barnen har som sin vardag och ev klätterställningen, gungor mm.
   Börja med att alla gör en namnskylt, bara för jag är kass på namn, det är också ett sätt att börja prata runt ”pysselbordet”, ”vem har tejp?” ”Var finns en sax?”…
   Några snabbt ihopslängda tips!

 4. Kicki Westrin

  Känner så väl igen mig i att alltid vara i sista minuten, herregud vi gick ju nyss i kjol o kortbrallor och plötsligt ska man tänka på höst o vinterkläder… Stressa inte över att få tiderna att stämma med förskolans, barnen kommer snabbt in i rätt rytm. De är fenomenala att anpassa sig. Säger det efter 23 års erfarenhet som förskollärare på småbarnsavdelning. Jag brukar säga att de har en värld hemma och en värld på förskolan, Hoppas att inskolningen går bra. Kram till dig och din fina familj

 5. Maria

  Jag har precis införskaffat regnstövlar och gympaskor till innegympan 😉 Ska till myrorna och leta begagnat regnställ till min lilla. Han har växt så mycket under sommaren. Måste vara all ☉ 😎 Annars kan jag tipsa om att ha disco som aktivitet. Beställ glow sticks såna som lyser i mörkret. Hade det på sonens kalas barnen var som tokiga och man kan göra glasögon och diadem om man vill. Passar alla åldrar. Sen hade vi typ 5 kamp. Då kan barnen möta föräldrarna 💪.
  Maila om du vill att jag ska fixa glow sticks till er 🖒😉
  Kram Maria

  1. filipparadin

   Älskar glow sticks :)!! Köper du dom på något speciellt ställe? Annars tror jag att det finns i någon butik här i Umeå också. Vilken storlek har din lilla? Har du tur har vi ett regnställ i rätt storlek över till dig :). Kram F

   1. Maria

    Åh vad gullig du är ❤ min lilla är en stor 8 åring men drar stl 152.
    Jag beställer mina glow sticks (och annat roligt) via Amazon till syrran i London. Sen tar hon hit dom eller så är jag ju bara tvungen att åka dit och hämta dom 😉😉 Då betalar jag typ 1/5 av priset mot att köpa dom i butik här hemma.
    Kram

 6. Agneta

  Försök att inte vara så perfekta hela tiden, ärvda kläder är inte bara av ondo. Vem har inte haft ärvda kläder

  1. filipparadin

   Ojdå tror du missuppfattat inlägget eller inte riktigt läst det. Jag skriver just det att barnen ärver av varandra. Ha det bra. F