Filippa Rådin

Monstret i garderoben

Sedan i våras har monstret i garderoben stirrat på mig. KOOOOM och städa mig!! RENSA bort allt skiiiit!! Varför ska det vara sååå svårt att ta tag i den där jäkla garderoben!! Jag hittar ju ingenting längre och det bli bara värre och värre! Så nu funderar jag på hur jag ska lägga upp det. Starta ett krig mot mig själv!! Kanske hota mig själv eller nått hahahaha. Kom precis på att kanske är det så att man alltid vill rensa och städa ut när det bli ny årstid!! Idag skruvade jag dessutom på elementen. Det är absolut ett tecken på att hösten närmar sig, Det påminner mig om att jag ska hämta upp lite ved så jag kan säga till Anja att tända kaminen på morgonen. Jag älskar att komma ner till frukost när kaminen är tänd. Själv är jag värdelös på att komma mig för att tända elden så jag tänkte att min fru ska få den äran helt för sig själv:). Men ärligt, hon älskar också att välkomna mig kalla morgnar med en tändbrasa. Det ni, sån tur har jag :).

Hösten är lite av en årstid då man städar. Känns som att det är ett evigt trädgårdsarbete under hösten. Löv ska krattas, ogräset rensas och möbler som ska fixas och tvättas för att sedan ställas in.  Nu när jag tänker efter måste vi i vårt nya strukturerade liv skriva en lista på allt som ska fixas innan vintern så vi kan bocka av. Då blir det kanske inte som alla andra år då vi panikjobbar under en helg! Hur är det hemma hos er? Har ni något bra upplägg att dela med er av?

I år har jag målsättningen att vi ska hinna med att sätta vårlökar så man blir glad när snön smält och resten av trädgården inte hunnit komma igång på riktigt. Jag älskar när våren kommer och det dyker upp små överraskningar här där. För ni förstår nog vid det här laget att jag oftast glömmer vad jag planterade på hösten när våren väl kommer. Eller just nu har jag så mycket runt omkring mig att jag kanske ska vara glad om jag ens kommer ihåg ATT jag planterat ha ha ha. Så hopplös!

Hur var det nu med mitt monster i garderoben?!! Jag måste ha en plan. Kanske sätta upp ett mål och bestämma en bra belöning:). Vad skulle det kunna vara? Sen en annan sak jag tycker att det är så jobbigt med alla kläder som man rensar ut. Brukar åka med dom till Röda Korset men har ni något annat bra förslag på vad jag ska göra med allt? Barnens är redan fixade, så där är monstren borta :). Deras kläder måste man ha lite framförhållning med. Inte så att jag varit jätteduktig men den här sommaren har jag iallafall varit på tå och sett till att alla har kläder i rätt storlekar. Har en känsla av att det kommer bli mer och mer tålamodsprövande kring barnens kläder… Elvis har redan börjat bestämma en del själv vad han ska ta på sig och jag hoppas innerligt att han inte helt plötsligt vill ha en och samma tröja på sig varje dag. En sån period hade min kompis son och jag tror att det är rätt vanligt bland barn. Men jag orkar bara inte tvätta på nätterna :):)!

Emmi har en så skön inställning till kläder just nu. Lika mycket som hon är supernoga hur kläderna ska sitta så kan hon rycka på axlarna och bara köra. Jag brukar hjälpa henne att lägga fram kläder kvällen innan skoldag. Under hösten är det mer att hjälpa henne att ta på sig lagomt mycket. Hon hatar att vara varm så det kan lätt bli lite för lite kläder när det börjar bli kallt ute. Hon har alltid varit varm, det har hon fått av sin pappa.  Jag där emot fryser konstant känns det som.

Maximilian har precis börjar förstå vad som händer när man klär honom. Han lyfter på foten och hjälper till att trä in i benet och försöker ta på sig skorna. Det är så sött! Nä, nu mina fina vänner känner jag mig nästan peppad/ manad efter att ha skrivit det här inlägget att ta tag i mitt monsterprojekt, garderoben. Kanske händer det redan idag?! Om ni bara visste och förstod vad ni gör för mig bara genom att läsa och följa mitt liv i text på min blogg. När jag skriver av mig löser jag oftast det som tidigare tagit emot eller som jag inte haft lösningen på så på ett eller annat sätt kan man säga att er närvaro hjäper mig framåt:)

TACK för att ni finns!!

Kram F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tina

  När det gäller favoritkläder, köp minst två av varje, så slipper man det bråket. Vår F04a har bestämt kläder själv sen hon var 2 år, det är en strid vi valt bort, men vi bestämde länge om utekläder, är man 12 får man skylla sig själv om man fryser, vi ger tips…
  Kläder skänker vi till vänner, ensamkommande barn och nyanlända och RK, lika med hela leksaker som inte har det där lilla extra, det man vill spara.
  Vi är mitt i en flytt så just nu har jag ingen aning om var drygt hälften av mina saker är. Jag har dessutom en ländrygg som ska opereras och en utmattningsdepression.
  Så mitt råd är att ni på era planneringslappar, skriver in dagar som är ”tomma”, nu är ni otroligt duktiga på att ta vara på nuet och leva i det, men tomma dagar hade kanske räddat mig. Jag lever i nuet och har gjort länge, men jag satsar minst 110% på allt jag gör. Eller mer rätt innan ja forcerade tre väggar och fastnade i den fjärde. Nu handlar det om att fixa timme för timme. Jag har alltid haft listor och inte alltid följt dem, utan slängt in 10 saker till.
  Ni ger mig hopp om att finna min väg och genom bilderna på fjällen och från Stockholm gör att jag känner lukter, tempot och njuter av de olika världarna från soffan.
  Lev här och nu 🤗💛

 2. Lina

  Vilket bra tips om att skänka till kvinnojour! Kan även tipsa om att du inte behöver slänga sådant som känns för slitet för att återanvändas av någon. Det kan man lämna för textilåtervinning i myrornas containrar, på ikea eller Kappahl (finns säkert fler ställen men det är dom jag vet om). Sen kan man belöna sig med att köpa något som gör att man blir ännu mer nöjd med sin fräscha garderob, typ cederträringar (lagerhaus!!) eller lavendelpåsar.

 3. Erika

  Engrej jag brukar köra när jag ska ta mig igenom jobbiga projekt är att beta av dem i korta stunder. Säg att du jobbar med garderoben 5 min varje dag i en vecka. På morgonen tex. Sen har ju tex Ikea många smarta förvaringstips. Ikea behöver man ju inte nämna i det sammanhanget men ofta när jag har ett problem så tycker jag att det hjälper att grunna och smälta det i delar.

 4. Erika

  Engrej jag brukar köra när jag ska ta mig igenom jobbiga projekt är att beta av dem i korta stunder. Säg att du jobbar med garderoben 5 min varje dag i en vecka. På morgonen tex. Sen har ju tex Ikea många smarta förvaringstips. Ikea behöver man ju inte nämna i det sammanhanget men ofta när jag har ett problem så tycker jag att det hjälper att grunna och smälta det delar.

  1. filipparadin

   👍🏻 bra där!! Har faktiskt börjat så, började igår med en liten utrensning. Tack för att du hjälper mig med smarta tips 💕 kram F

 5. Kikki

  Jag har alltid skänkt mina kläder till loppisar eller Erikshjälpen som hjälp till människor på flykt eller i andra länder. Men sedan jag mer fått insikt i hur orättvist och fattigt livet kan vara även i det svenska samhället så har jag börjat lämna kläder till lokala projekt. Där jag bor har svenska kyrkan (diakonin) insamling till familjer som har det tufft ekonomiskt några gånger per år. Här finns också en grupp med eldsjälar på Facebook som samlar in kläder, hygienartiklar mm till familjer som behöver hjälp. En grupp dit familjer anonymt kan vända sig och få hjälp. Brukar finnas till jul också, julhjälpen heter det då, fanns på många orter i julas.

  Marias förslag om kvinnojouren också!!! Kram

  1. filipparadin

   Tack!! Precis som du skriver blev jag väldigt berörd av Maria så jag ringde faktiskt upp Kinnojouren igår 🙂 kram F

 6. Maria

  Underbar blogg <3 Jag har bott på Kvinnojour, fick fly från allt jag ägde och hade, bokstavligt talat. Fick med mig i stort sett endast det jag hade på mig då. Såg aldrig skymten av mina möbler eller kläder, el något annat från mitt hem igen. Har fortfarande inte kommit på fötter, och det är inte lätt att ensam bygga upp ett helt hem igen, och heller inte köpa allt man måste ha. Mitt förslag är att ge det till tex Kvinnojouren hos er <3 Det är så många människor som kommer utan något,och ofta är jourerna ideella och det är inte alltid så lätt då. När jag kom till den jag bodde på, fick jag hygien artiklar och ta av kläder människor och företag skänkt. Den tacksamheten jag kände då och än idag för det, betyder oeehört mycket och kommer alltid att göra det. Kram

  1. Kicki

   Filippa, du har Sveriges härligaste blogg! Blir styrkt o glad över att läsa den!
   Efter att ha låst Marias inlägg här tycker jag också det bästa vore att skänka kläderna till en av landets alla kvinnojourer! Det ska jag hädanefter göra! Det är förfärligt att kvinnor ska behöva vara förföljda i vårt civiliserade land men tack o lov för att det finns människor som organiserar sig för att stötta o hjälpa till! Det borde vi alla göra! Nästa gång är det du eller jag som behöver hjälp!

  2. Kicki

   Filippa, du har Sveriges härligaste blogg! Blir styrkt o glad över att läsa den!
   Efter att ha låst Marias inlägg här tycker jag också det bästa vore att skänka kläderna till en av landets alla kvinnojourer! Det ska jag hädanefter göra! Det är förfärligt att kvinnor ska behöva vara förföljda i vårt civiliserade land men tack o lov för att det finns människor som organiserar sig för att stötta o hjälpa till! Det borde vi alla göra! Nästa gång är det du eller jag som behöver hjälp!

  3. filipparadin

   Underbara människa!! Jag känner dig inte men jag känner för dig och förstår att du gått igenom ett helvete som man inte önskar någon. ❤️❤️❤️ TACK! Nu vet jag precis vad jag ska ta mina kläder. Styrka, värme och stora kramar Filippa

 7. Pea

  Ibland ser man , hur ska jag uttrycka mig utan att det låter fel/konstigt…kända personer som i samarbete m Tradera har auktioner som säljs till förmån för välgörenhet typ ”Love Nepal” eller liknande det vore kanske något….

  1. filipparadin

   🙂 tack! Tror det blir att skänka bort kläderna till kvinnojouren blev så berörd av Marias inlägg. Kram F

 8. Margaretha

  Åååhåå vad jag känner igen mig i garderobsproblemeg/klädkammare som har innehållit 3 olika storlekar eftersom jag varit gravid, knubbig,väntat på sommaren och se vad jag vill ha kvar.och nu när jag gått ner dom där kilona och kläderna passar så är dom fula eller har fel passform el omoderna😮Så jag har hivat iväg allt det jag inte gillat och varit riktigt hård!nu kan jag till och med ta bort en plastback på hyllan! Lycka till för det kommer bli så kul när det är fint!

  1. filipparadin

   Ha ha ha ha precis!! Varför sparar man allt. Man kommer ändå inte vilja ha det senare :):):). Så bra inlägg 😘 kram F

 9. Maria

  Gör en sån dära bloppis 🖒
  Finns nog många som skulle buda på kläderna.
  Orkar du inte posta allt så kör pingstkyrkan, frälsis eller lägg ut på Facebook eller instagram att det skänkes till någon som inte har råd att förnya sin garderob……. fast det är klart då blir det ju att posta ändå 😉
  Och tack för att vi får vara dina kompisar här 💖💕💖

  1. filipparadin

   ❤️❤️❤️tack själv för att du läser min blogg :). Blev så inspirerad av Marias inlägg om kvinnojouren så det får bli det :). Kram F