Filippa Rådin

Ny vecka, ny chans!!

Idag är det första dagen som det verkligen känns som vi börjar få lite mer ordning och börjat med höstens rutiner. Ni vet sedan tidigare att vi kanske inte har haft allt så strukturerat!! Men nu börjar vi ett nytt liv hahah. Igår satte vi oss i soffan och gjorde en grovplanering om hur veckan kommer att vara. Den ska upp på vår ”svarta tavla” där vi har scheman för hela veckan och alla kan se tydligt. Emmi kommer äntligen tillbaks till oss. Vi har bytt bytesdag, så istället för fredagar kommer hon till oss på måndagar. Varför? vi tror det finns många fördelar men framförallt har vi känt att Emmi inte får chansen att vara med och planera helgen tillsammans med oss och sen inte heller se fram emot dom planer vi faktiskt har. Så nu har hon hela skolveckan och helgen på samma plats så vi verkligen kan gasa på fredagsmys och helgaktiviteter och se fram emot det under veckan tillsammans. Förut fick hon hoppa rakt in helgplanerna utan att riktigt vara med i processen. Vi hoppas att det kommer vara en positiv förändring för Emmi. Det är lite ovant i huvudet bara att ställa om att hon kommer till oss på måndagar men oj så underbart det ska bli att hon kommer hem nu!! Det är så dubbelt, jag vill VERKLIGEN att hon ska vara med sin pappa men jag hatar att vara utan henne, det är något jag aldrig kommer att vänja mig vid.

Anja har precis börjat slipa i taket och fixa så att Emmis rum ska få bli klart någon gång!! Nu ska vi under hösten färdigställa massor av lösa trådar. Baskemej!!

Pojkarna har börjat komma in i dagis( ja jag vet det heter förskola men allvarligt!! Det har ju varit dagis i alla år, så ni får ursäkta mig men  jag tänker fortsätta att säga det ) Elvis har det lite tufft och är konstant orolig över att vi ska lämna honom så det är nog bra för honom att lillebror finns där. Det är en liten konstig känsla och en omställning att inte ha barn hemma och att det finns tid att göra saker man inte hade en chans till förut. Innerst inne slåss jag med känslor av ångest, skuld och enorm längtan efter barnen. Där långt inne vill jag bara ta hem alla barnen istället för att jobba, jobbet kan kännas så meningslöst. Jag får inte ihop det i huvudet att jag lämnar ifrån mig mina barn när de kan vara hemma här med sina mammor och att det är vi som lär dom allt om livet.  Kan ni känna så här? Eller är jag ensam?

Jag vet att börjar jag tänka på alla dom här sakerna blir jag inte riktigt klok på mig själv. Så jag försöker att inte tänka på det så mycket och resonerar så att killarna har grymma fröknar ( för det har dom!! Världens bästa dagis med grym personal och kompisar) och att det är nyttigt och stimulerande för dom att vara på förskolan. Hade dom varit hemma här hade jag slitits hela tiden mellan jobb och lek. Vilket inte hade varit kul heller för någon. Emmi har börjat ny skola och är hur tuff som helst, hon verkar älska utmaningen :). Jag behöver inte hålla hennes hand när vi går till skolan. Jag har inte ens gått med henne till skolan. Nu drar hon med kompisarna till skolan. Hjälp! ska hon sluta behöva mig nu!!? Tror att jag kommer vara sämst på att släppa taget om mina barn!! Anja påminner mig hela tiden om att jag måste ge efter men jag vill inte hahaha jag vill ha dom i nära jämnt :):)!

 

Så här ser vår grovplan ut. Till och med matmeny!! Hör ni klara vi av att hålla den här planen är de helt galet bra!! Nu ska den upp på väggen så alla i familjen ser det och jag känner att börjar vi fixa det här så kommer vi ha så mycket mer tid över till annat!!  TJO HO!!

Ni får gärna komma med tips om hur ni lägger upp era planeringar och olika appar och alla möjliga idéer om smarta planeringar och annat. Jag tänkte nämligen försöka låta er följa vår utveckling och om vi lyckas hålla våra planeringar. Är det spontana livet är över!! Hahaha nej jag skojar den delen av mig och Anja kommer aldrig att sluta finnas. Vi är för rastlösa och vill göra roliga saker hela tiden så spontaniteten kommer hänga i! ( det är väl därför vi är så ostrukturerade och verkligen behöver den här åtstramningen!!

Så på schemat idag har jag UFW, Umeå Fashion Week och sedan bloggen. Anja hjälper mig med bloggen en stund idag då det är så mycket med inställningar och lära sig tekniska saker, jag har inte tålamodet så min älskade fru har lite motsträvigt gått med på hjälpa mig lite med sånt.  Sedan ska hon plugga sin nya föreläsning. Men nu kör vi!!  Resten av veckan HERE WE COME!!

Hoppas att er måndag börjat på bästa sätt! Stor kram F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Maria

  Tips på bra app: Wunderlist! Enkel och smart och man kan bjuda in andra till listor så ser båda och kan lägga till och bocka av, jättebra! Vi använder den massor här hemma!

 2. Flipp

  Jag är förskollärare sedan 10 år. Vår statuts ändras inte i och med ett namnbyte. Föris, dagis, förskola – samma funktion men en förändrad verksamhet och ett utvecklad innehåll. Precis som allt annat utvecklas i samhället. Vår statuts och våra löner är mer beroende av vi synliggör vad vi verkligen gör och vilka krav som finns på oss från Skolverket. Vår proffessionalitet ligger i det vi presterar och jag är trygg i min proffesion. Tänker vi efter finns det många mer eller mindre smickrande förkortningar, förenklingar och felaktiga benämningar på yrken i samhället. Det har blivit något av ett skällsord att säga dagis men jag är ganska övertygad om att våra löner inte ökar för att ordet utrotas. Det krävs en annan typ av synliggörande för det.
  Inte många lärare skäller tex på föräldrar som kallar dem fröken trots att även lärarna strävar efter statushöjning. /Stolt Dagisfröken

  1. filipparadin

   Det är ju underbart att du känner så. Jag är djupt imponerad över hur ni varje dag orkar vara kärleksfulla pedagoger och rodda i allt under ständig tidsbrist och med stora barngrupper . 💕F

  1. filipparadin

   Fina du!! Vilken underbar pepphelg det blev. Är så sjukt imponerad av dig!! Att du orkar att rodda med allt och samtidigt hinna blogga. DU är fantastisk! Kram och ses snart! F

 3. Karin

  Det heter förskola. Dagis fanns på 80-talet. Förskolepedagogerna har pluggat 5 år för att jobba på förskola. Det är en pedagogisk verksamhet som är toppen för mångas barn. Min son fick autismdiagnos när han var 3 år, nu är han 6 och har precis börjat F-klass. Han har gått på FÖRSKOLA och jag är helt övertygad om att han inte lärt sig i närheten av lika mycket på dagis som han gjorde nu. Att kalla det dagis är nedvärderande för alla pedagoger som kämpar dag ut o dag in med våra barn, både med o utan diagnos. Jag som tycker du är så klok i alla andra fall Filippa! 😉

  1. filipparadin

   Bra skrivet! Jag fick det faktiskt förklarat för mig tidigare i dag av en annan av mina läsare. Nu vet jag bättre och som jag skrev tidigare, då är det löneförhöjningen som saknas. Ska från och med nu säga förskolan. Tack för ditt inlägg. Kram F

 4. Josefine

  Ja man slits mellan att vilja vara med barnen jämt men samtidigt behöver man ju jobba och det är svårt med småisar som drar en i benet och vill ut och spana på sandlådor… Så man får hellre vara supereffektiv när de har kul vilket jag vet du är 🙂 Försök tänka bort det dåliga samvetet för det hjälper ingenting alls.

  Ni är grymma mammor, det lyser hela vägen genom bloggen till mig här i Oslo! Låter mysigt att få ha veckan tillsammans innan fredagsmys och helg kommer igång, smart!

  Ha finaste kvällen och lycka till med planerandet! Vi kör med outlook och bjuder in varandra till varandras planer så man vet vart den andre håller hus. Ganska smidigt och där finns alla barnens aktiviteter, läkartider och annat som är bra att komma ihåg.

  KRAM!

 5. Helena

  Från en icke förskollärare!

  Sedan 1994 har det hetat förskola alltså i över 20 år… Dagis, sedan typ 70? när det startade tills 1994 alltså. Föris passar bra att säga om man tycker förskola är för långt. Naturligtvis säger får man ju vad man vill till förskola men det är väldigt få som kallar gymnasiet för som det hette tidigare, allmänna läroverket. När jag gick på dagis (född 82) då var det verkligen bara hopp och lek nu är det verkligen pedagogik så gott de hinner.

  Jag slår alltså ett slag för dess rätta namn!

  1. filipparadin

   Bra inlägg! Rätt ska vara rätt och efter mitt inlägg idag vet jag bättre. Från och med nu kommer jag inte säga dagis längre. Jag vill verkligen inte på något sätt nervärdera alla våra fantastiska pedagoger där ute som dag ut och dag in gör ett ovärdeligt jobb med våra barn. Kram F

 6. Lina

  Vi veckoplanerar alltid middagarna på söndagkväll och handlar inför veckan då eller på måndag. Tycker vi tjänar tonvis med tid och ork genom detta. Den som kommer först hem, eller har tid börjar med maten. Vad vi ska äta står i veckokalendern och även vart man finner receptet 😊👍

 7. Sanna

  Känner verkligen igen det där med behov av planering och förberedelse. Vi försöker förbereda mornarna in i minsta detalj så att dagen startar lite bättre och minimera stressen. Visst är det tufft att vara ifrån barnen och det känns konstigt att andra vuxna ska mysa med dem på dagarna. Glädjande nog så har vår inskolning av ettåringen gått superbra och han stortrivs precis som sin storebror. Då känns det bra ❤️💗❤️ Vilken härlig helg ni haft, det lät jätteskönt! Må så gott!!

 8. Margaretha

  Men bra jobbat med planeringen👍 Har precis skolat in min 2-åring och jag känner somma sak och även för storebror som är 11! Har varit hemma sååå länge,åkte till universitetet där jag ska göra färdigt ex-uppsats till gymnasielärare(41år,blir aldrig klar))fnattadd runt därmtills jag insåg att mina barn har det så bra och snart kanske jag kan slappna av,men jag vill helst ha dom hemma,bo på landet och ha gård och djur och odla grönsaker och och och……. Nu har jag köpt biljett iallafall till Ebba och Emilias lunchföreläsning vilket känns som lyx👍

 9. Mona Skoglund

  Jag måste säga att jag tycker ni gör det bra. Barn på olika adresser , arbeten här och där alltid ja nästan snygga och glada.Fanken vad ni gör det bra. Å du Filippa det heter Förskola hjälp oss att få igenom det. Lite mera status i namnet..

  1. filipparadin

   Bra Mona!! Med det argumentet finns det ingen tvekan på att jag ändrar mig. Från och med nu heter det FÖRSKOLA. Har aldrig tänkt i dom banorna… Nu är det bara högre lön till er som saknas👊🏻 kram