Filippa Rådin

Saker du bör säga ofta

p6240427.jpgHej fina ni. Satt i soffan och pratade med Anja om dagen och vad som skulle kunna vara roligt för er att läsa, pratade om ditt och datt om vår älskade fyraårig som gjorde mig stoltare än tuppen. Många av er kommer att förstå och känna igen er i min känsla andra kommer kanske tycka att jag är fånig. Det är helt fritt att tycka och tänka hur ni vill men min lilla skrutt, Elvis gjorde mig till den stoltaste mamman på jorden i dag. Han värmde mitt hjärta och fyllde det till bristningsgränsen.

Han klarade av att vara hos sin kompis Ruben HELT själv. Ikväll hade vi föräldrafotboll med Emmis lag och vi kunde för första gången lämna honom ensam hos en kompis, det är så stort! Han har än så länge bara varit ensam med sina kusiner. När jag sedan kom för att hämta honom var han så nöjd och glad över sin kväll och trots det blev det inget gnäll när jag sa att vi skulle hem. Utan han började genast städa undan efter sig i Rubens rum. Det är något vi jobbar ständigt på, att när man lekt hos kompisar hjälper man också till att städa undan innan man går hem. Men ikväll gjorde han det självmant, jag stod bara och gapade. Där och då gjorde han mig till världens stoltaste mamma. Inget tjat eller tjafs, Elvis var bara så självklar.

När vi kom hem berömde jag honom inte mest för det han gjort utan för hans person, hur stolt och lycklig jag är som mamma som har så underbara barn. Det fick mig att tänka på hur viktiga vi är för varandra. Vuxna och barn, men framför allt vilket ansvar vi vuxna har för att stärka våra barn. Vi är deras trygghet och det är vi som ska visa dom vägen fram till deras egna självständighet. det är vi som skapar våra småliv till respektfulla medmänniskor. Jag är stolt över att jag fått den förmånen till tre underbara barn och jag vill vårda den uppgiften på bästa sätt!

Idag ville jag egentligen bara dela med mig av den viktigaste listan jag läst men sen fick ni lite bakgrundsfakta i form av Elvis dag  på köpet:) Den här listan har jag tagit rätt av från Lattefarsor.se den är så bra och viktig att jag inte vill förändra den på något sätt.

Västkusten

16 POSITIVA SAKER SOM DU BÖR SÄGA OFTA TILL DITT BARN

Du är älskad.

Tala om för barnet att det är älskat och vilka omkring det som också älskar hen. 

Du får mig att bli glad.

Berätta för barnet att du blir glad av att vara med barnet och varför du blir glad.

Jag tänker på dig när vi inte är tillsammans.

Ibland säger jag nej och det är okej för dig att också säga nej.

Tala om för barnet varför du ibland måste säga nej men berätta även att det är okej att säga nej om barnet inte vill.

Du är en bra kompis.

Berätta vad det är som gör att barnet är en bra vän. 

Du är snäll.

Berätta även vad det är som gör att barnet är snäll. Positiv förstärkning kan ju spegla av sig på beteende.

Det är okej om du ändrar dig. 

Det är okej att göra fel, alla gör det ibland.

Viktigt att visa att fel är okej att göra. Alla gör vi fel, även mamma, pappa, mormor och morfar, ja, till och med en Dennis kan göra fel. 

Du är viktig för mig. 

Berätta om barnets betydelse för dig.

Hur gjorde du det där?

Var nyfiken när barnet visar upp något det gjort. Visa intresse för insatsen snarare än resultatet.

Tack för hjälpen. 

Visar du tacksamhet för små saker som barnet hjälper till med så kan du nog vänta dig att barnet börjar göra detsamma. 

Det är roligt att göra saker mig dig.

Berätta att du uppskattar att vara med barnet. 

Jag lyssnar på vad du säger.

Visa med hela kroppen att du lyssnar på vad barnet säger. Visa att barnets åsikt är viktig. Det visar på respekt. 

Bra gjort. Det syns att du fick jobba hårt.

Beröm insatsen istället för resultatet. Vikten borde (likt nummer 10) fokuseras på hur insatsen upplevts av barnet. Exempel: Om barnet ägnar sig åt idrott. Fråga om barnet haft kul under matchen istället för att fokusera på slutresultatet. 

Jag är stolt över dig.

Barn behöver höra att du värdesätter dem högt. 

JAG ÄLSKAR DIG.

image

Ta hand om varandra Kram F

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Veronica

    Hej. Vill först tacka för underbar blogg och er inspirerade kärlek som berör mig djupt. Nu till min fråga. Jag har sett på instagram att du var med o delade goodiebags. Jag är en helt vanligt kvinna som kämpar med att få ihop 12 goodiebags till mina vänner på en tjejfest i oktober. Det är tufft då jag är int är känd. Frågar dig nu om du har några tips till mig att få ihop produkter ? Kramar Veronica

  2. Mona Skoglund

    💕 Härligt att vara barn och bli sedd. Bli bekräftad och få massor av kärlek.. Alla har det inte så ,men många,för barnen är ju det bästa vi har 💕