Min klimathjälte – Filippa Rådin
filipparadin

Filippa Rådin

Min klimathjälte

Det här är ett samarbete med Telge Energi men inte vilket samarbete som helst, det är ett samarbete som gör skillnad både för dig, mig och våra barn.

I stort sätt varje dag ser vi nya miljökatastrofer på nyheterna, allt ifrån stormar, torka, översvämningar till algblomning. Läget är allvarligt, men inte omöjligt och det är upp till dig och mig hur vi vill att våra barns framtid ska se ut! Jag kan nästan bli yr och må dåligt av att tänka på klimathotet och trots att jag vill göra stor skillnad kan det ibland kännas svårt att ställa sig utanför karusellen, men vi måste öva på att stanna upp, tänka över vad vi egentligen gör med vår tid, våra pengar och vår värld, det är betydligt bättre än att lägga sig platt, ge upp och känna sig maktlös. Och vi måste göra det NU, inte sen.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Om vi tillsammans räddar världen lite grann varje dag kommer vi att flytta fram positionerna och faktiskt göra saker till det bättre. När jag ser på våra barn blir jag stolt och glad för dom har en helt annan inställning och självklarhet när det gäller att tänka långsiktigt på miljön.

Så vad kan du göra för att förbättra världsläget?

 • Välj Svanenmärkt, då vet du att produkten du köper har genomgått hårda krav – från produktion till avfall.
 • Slarva inte utan är noga när du sortera soporna
 • Låt inte vattenkranen stå och rinna i onödan
 • Överdosera inte tvättmedlet, kläderna blir inte renare för det.
 • Sänk gradantalet när du tvättar, Idag har vi så bra tvättmaskiner och tvättmedel att det garanterat blir rent även vid lägre temperatur.
 • Vi svenskar kastar 8kg textilier rakt ner i sopporna, sluta med det! Lämna in trasiga textilier som inte går att använda i boxarna som står utplacerade i dom stora klädkjedorna. ( det behöver inte vara textilier för företaget du lämnar inte det viktiga är att du lämnar inte och inte kastar det i soporna)
 • Lämna in kläder du inte använder längre till second hand
 • Gå på klädbytar-event
 • Använd lock när du kokar eller använd vattenkokare.
 • Släck belysningen när du lämnar ett rum.
 • Titta på var varorna i butiken kommer ifrån. Välj gärna närproducerat.
 • Drick kranvatten istället för att köpa vatten på flaska
 • Lämna gamla och överblivna mediciner till Apoteket, inte till avloppet eller soptunnan. ( Varje år hamnar uppskattningsvis 250 ton läkemedel i hushållssoporna eller spolas ned i våra avlopp enligt en rapport från Läkemedelsverket 2012

Det här är bara några saker som gör skillnad och självklart finns det en uppsjö med saker som förändrar till det bättre, det här är en bra början och glöm inte att ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Känner du ett barn eller en ungdom som gör något extra inom klimat och miljöfrågor?

Fram till den 22 oktober kan du nominera barn i åldern 9-16 till Telge Energis tävling, barn som på något sätt gjort en insats för miljön. Här kan du läsa mer om hur du gör för att nominera!

Vinnaren av Children’s Climate Prize får en medalj, ett diplom och 50 000 kronor under högtidliga former i Södertälje statshus med efterföljande bankett på Tom Tits den 24 november.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
filipparadin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Pelle

  Några viktiga punkter är hur vi transporterar oss. Alltså minimera flygresor till fördel för ex. Tåg. Köra mindre bil, välja el alt hybridbil eller en som är bränslesnål och köra sällan. Åka kollektivt! ☺