Filippa Rådin

Jag blev vittne.

I samarbete med Childhood

Bilden på näthinnan är svårt att tvätta bort och vad jag blev vittne till då var jag för ung för att förstå i klartext, det var inte förrän jag blev äldre som polletten trillade ner. Men känslan i magen signalerade att det jag såg inte kändes inte bra. Tänk om jag hade vetat det jag vet idag!! Det jag såg var en äcklig pedofil och en alldeles för ung och oskyldig pojke i vårt välpustade och fina hotell i Bangkok. Kort där efter skulle antagligen den unga pojken bli utsatt för sexuellt övergrepp. Jag mår illa och tanken på hur pojken mår idag orkar jag knappt ta in. Fyfan. Tänk om jag hade vetat vad jag vet i dag att man kan anmäla sina misstankar till den svenska polisen och att man kan göra det från utlandet.
Det borde vara en självklarhet skydda våra barn!resekurageIMG_4665

Hundratusentals svenskar kommer att fira jul utomlands i år. De flesta åker för att få uppleva sol, bad, shopping och kultur. Och så finns det de som reser utomlands av helt andra skäl – för att utnyttja barn sexuellt.

Inget vet exakt hur många barn i världen som årligen utsätts för dessa brott, men FN:s barnfond Unicef uppskattade för några år sedan siffran till ungefär två miljoner. Även svenskar finns med bland förövarna. Kanske i tron att de ”lättare” kan begå övergrepp i skydd av anonymiteten i ett land långt borta, där rättsväsendet har svårt att nå dem.

Men där har de fel. På semesterorterna finns det personer som ser, och undrar: Är den flickan myndig? Håller pojken turisten i handen frivilligt? Kan det vara ett brott som håller på att begås? Den personen kan vara du, och det du ser kan göra en stor skillnad i de utsatta barnens liv.

Bara en av tio svenskar vet att man kan anmäla sina misstankar till den svenska polisen, och hur man gör detta från utlandet. Många tror dessutom att det krävs vittnen, bilder eller namn på förövaren, medan det enda som krävs för att tipsa polisen är en misstanke.resekurage

Därför har jag valt att bli resekurageledare i år. Jag vill be er alla om att komma ihåg att ta med ert civilkurage även på semestern – ert resekurage. Vi måste alla hjälpas åt för att stoppa övergreppen mot barn denna vinter.

Om du ser något misstänkt på semestern, säg vad du såg genom att:

  1. Fylla i polisens tipsformulär på www.resekurage.se
  2. Ringa polisen på 114 14 (+46 77 114 14 00 utomlands)
  3. Tipsa lokal polis direkt på din resedestination

Tack för att ni finns! Kram F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kristina L

    Bra! Detta behöver spridas ännu mer. Var kan man skaffa de där passfodralen? Man borde ha ett gäng och dela ut till släkt och vänner som ska ut och resa. Som en lite påminnelse.

  2. Kristina

    Bra! Detta behöver spridas ännu mer. Var kan man skaffa de där passfodralen? Man borde ha ett gäng och dela ut till släkt och vänner som ska ut och resa. Som en lite påminnelse.