Filippa Rådin

När ska barn börja åka skidor?

Känslan just nu är obetalbar jag som förälder är jag stoltare och gladare än tuppen,  sitter i soffan efter ytterligare en dag i backen, bansättning och träning med Emmi och hennes bonussyster Luna.
Det är helt underbart att se hur kul dom tycker att det är. Det är vi vuxna som får sätta stopp och avsluta för att det ska finnas ork kvar till morgondagen. Från början var vi inte helt säkra på att köra träning imorgon också men nu blir det så iallafall, det är lika bra att köra på medan glöden finns där.IMG_5039 IMG_5037

Emmi utvecklas så fint i sin åkning just nu och det är verkligen fascinerande att få följa någon som går från klarhet till klarhet. Se hur stolt och glad hon själv blir och hur hon växer som person. Vi har aldrig ställt krav på Emmi inom alpint ,däremot tycker vi att alpinträning är bra. Hon lär sig åka ordentligt och kanske i framtiden bli grym som sin bonusmamma eller så ha kunskapen i ryggsäcken och kunna åka och säsonga någonstans. Nu när jag tänker efter så kommer det nog bli mig alla måste vänta på.  Jag kan säga det att jag har faktiskt tagit mig ner för en och en annan störtloppsbacken som är svartare än jag någonsin önskat de var!! Så jag tar mig ner men det är kanske inte lika snabbt och snyggt som min fru eller Emmi för den delen. Men tanken på att barnen och vi om en inte allt för lång tid kommer att åka iväg på skidsemestrar tillsammans känns ju helt magiskt! Tänk att vi snart är där, att alla mer eller mindre klarar sig själva! Min rygg kommer att må såååå mycket bättre! Slippa böja sig ner och hålla i barn som säckar ihop sådär som bara de kan när det inte går som de vill.

För Elvis del så knäckte han koden fullt ut i dag. Nu åker han helt själv, Han fattar att man måste svänga, hålla ner farten ( fast man inte vill :)) och han kan ta liften upp själv. Hade Maximilian kunnat hade han också åkt för fulla spjäll, hahahaha han är så frustrerad och vill såklart också åka skidor!!!!. Helst själv men än så länge funkar det bra att sitta i Anjas famn och åka ner, men jag tror att det ganska snart blir att ställa honom lite mer på skidor. När Emmi är uppe backen och tränar med klubben kan Maxi lika gärna börja så smått att känna på hur det är att åka.  Spontant känns det som att han kommer att lära sig snabbt, Han är så driven och vill verkligen framåt sen ser han, precis som alla andra småsyskon, hur sina syskon och stora förebilder gör och han vill ju vara som dom såklart 🙂 PC290855PC290856

Anja busar lika mycket i backen som att lära barnen att åka. här får hon Elvis att skatta högtPC290860

Många kanske undrar över hur Anja tränar Emmi och jag vet också att många frågar henne vilken ålder man ska sätta barnen på skidor. Det är väldigt individuellt med barn när de är redo att åka. Elvis och Maximilian är rätt stora för deras ålder och bra balans. Så Elvis testade att åka redan innan han hade fyllt 2 år. Men med det så finns det inget som säger att han snabbt började åka bra. Det tog ända tills nu för honom att knäcka koden. Han hade egentligen inte lust att åka skidor på hela fjolåret. Det var de 2 sista dagarna på säsongen som han kom på att skidåkning kanske är kul. Maximilian har testat på parkeringen uppe hos mormor och morfar där det sluttar väldigt lite. Han fattade inte att han skulle stå upp så det blev inte så mycket av det. Han är supernyfiken och vi kommer i små stunder ta fram skidorna så han får prova,  Men vi ser på Elvis att det verkligen är nu när han är 4 år som han fattar att man ska bromsa….. och svänga,,, SÅ nu kan mammahjärtat lugna sig lite.  De tips vi har hur man lär barnen är att hela tiden ta det lugnt, låta det vara en lek. Vill barnen ha fika så är det nog det som gäller. Kämpar man för mycket så blir det så tråkigt för alla. Elvis han har härjat och grejat på nu i 2 år och vi har haft tålamod, det är nu vi ser resultatet komma. Sen är det superbra att hoppa på någon skidskola. De är där de lär sig att stå i kö, ta sig upp när det ramlat och förmodligen ploga också eftersom de kan titta på varandra.  De små godingarna har en förmåga att inte tyckas kunna och sedan i nästa stund så är det som om de aldrig gjort annat.PC290868

När Emmi skulle lära sig att åka så hade hon många famnar:) ett helt landslag med tränare och åkare. Eller nu när jag tänker efter så tror jag halva världscupen fanns där för Emmi:) Oj vilka fina minnen som kommer till mig när jag och Emmi följde med Anja på touren. Får berätta lite om mina minnen från den tiden en dag för er. Men nu ska jag dricka te med frun och bygga garderob till källaren!!PC290866

tror jag gick och drog Maxi såhär i över en timme, han njöt av att kunna ligga och titta upp i himlen 🙂PC290862PC290849PC290872 Bonussyster Luna och världens finaste ex-man 🙂PC290875

Kram på er! F

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Minimalisterna

  Apropå rubriken att rivstarta det nya året. Vill du kickstarta det nya året med att rensa ut överflödiga saker ur hemmet? Kanske för att göra plats för nya julklappar eller reafynd som trängt sig på de senaste veckorna. På bloggen har vi listat 10 saker du kan rensa bort för att komma igång och skapa momentum som i bästa fall håller i sig resten av året med ytterligare utrensningar på andra områden! Läs och inspireras här:
  http://minimalisterna.se/kickstarta-aret-med-utrensning/

 2. Rantamor

  Så härligt att läsa om er familj och som är förståeligt så är det mycket utförsåkning…
  Igår satt vi och kollade på tjejernas slalom och njöt av Anjas pappa när han refererade , då han pratade om att stå på innerbenet…
  det var då jag förstod varför jag aldrig blev någon utförsåkare !!!
  Har ju två ytterben !!
  Kanske Filippa det är så lite med dig också…hahaha…därför du inte får så många godkända svängar…hahaha.

  Ha nu ett underbart slut på året och ett underbart nytt år 2017.
  Och jag kommer att följa nloggen och njuta av att du är så duktig med dina ord och funderingar.
  Världen skulle bli bra mycket godare med flera Filippor och Anjor !!

  Kram.