Filippa Rådin

Upplev brand utan skaderisk!

I samarbete med Trygg-Hansa

Jag vet att jag lagt upp det här, nästan identiska inlägget tidigare, och jag lägger upp det igen för att budskapet är så oerhört viktigt. Jag bryr mig om er och tycker att det här är en så bra sak som dessutom är gratis, helt gratis. Av den anledningen tjatar jag gärna lite extra. Det handlar om att du och din familj ska bli tryggare om olyckan skulle vara framme att ni ska vara så förberedda som ni kan.

Brandövningen kan rädda liv – Trygg-Hansa har tagit fram en brandövning i VR. Vi brandövar både i skolan och på jobbet men det är fortfarande få familjer som gjort en brandövning på hemmaplan trots att de flesta dödsbränderna inträffar i hemmet.

Under december månad ökar bostadsbränderna med 40 procent.
Barn reagerar ofta irrationellt vid brand och gömmer sig under sängen eller blir paralyserade, genom att brandöva kan barnen lära sig hur de ska agera om brandvarnaren börjar tjuta. Av den anledningen har Trygg-Hansa tagit fram en brandövning i VR och 360-film som gör det möjligt för barn och vuxna att på ett säkert sätt få en uppfattning om vad brand är. Genom det hoppas man göra det mer spännande, roligt och lite mer verklighetstroget och att fler ska bli motiverade till att också brandöva hemma, något som sedan kan rädda liv!brandkollbrandkoll

Anja och jag prövade glasögonen med barnen och det var faktiskt riktigt kul. Det är som flera moment i ett. Först pyssel med att bygga ihop VR glasögonen, förväntningen vad det kommer att bli och sedan filmstund. Efter att ha övat själv förstår jag verkligen att både filmen och glasögonen hjälper till att komma igång hemma men också göra det mer intressant för alla familjemedlemmar. När vi började prata med barnen om vad vi ska göra om det börjar brinna hemma hos oss märkte jag att vår 10 åring gick och bar på en massa rädsla för vad hon skulle göra om olyckan är framme. Först kändes det hemskt att jag inte hade en aning om det men också skönt att vi fick möjlighet att lyfta ämnet och redan ut begreppen. Nu vet hon och hon mår mycket bättre i den rädslan, barn mår bra av att vara en del i en tydlig plan och av att ha information om hur man ska agera i jobbiga situationer.

En brandövning är självklart ingen garanti för att det blir rätt när en brand väl inträffar. Men chanserna ökar markant, enligt Alexandra Gahnström från Trygg-Hansa, som uppmanar till minst en brandövning om året hemma i huset eller lägenheten.

360-filmen

Brandkollen VR/360

Brandkoll – en brandövning i VR

Så med det vill jag verkligen tipsa er att beställa hem gratis VR-glasögon från Trygg-Hansa, det är först till kvarn som gäller och ni hittar dom HÄR så skynda er!

Tips! Så brandövar du hemma
• Gör en utrymningsplan och låt gärna barnen vara med i planeringen. Gå igenom husets alla utrymningsvägar.
• Om möjligt – se till att ha minst två utrymningsvägar för alla i familjen, minst en per våningsplan.
• Prata om att röken är farlig och att man därför aldrig ska gå ut i ett rökfyllt trapphus.
• Visa hur man gör för att krypa under röken.
• Visa också hur brandsläckaren fungerar och hur man använder brandfilten för att skydda sig och kväva mindre eldar.
• Det är mycket viktigt att ni bestämmer en tydlig uppsamlingsplats vid brand. Om alla går dit vet ni när alla är ute – och ni behöver inte gå in igen för att kolla om någon saknas.
• För dig som bor i ett flerfamiljshus – gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus.
• Öppna inte en dörr utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Om du känner på dörren upptill och den är varm så brinner det förmodligen på andra sidan.
• När du utrymmer, stäng då alla dörrar bakom dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid.
• Gå sedan till uppsamlingsplatsen.

Ta hand om varandra! Kram F

Advertisement

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lena

    Hej! Jag undrar vad det är för golv ni har? Det ganska ljusa 1-stavs trägolvet? Är på jakt efter ett liknande. Tacksam för svar. /Lena

    1. filipparadin

      Det är köpt från en arkitekt i Skåne… kommer tyvärr inte ihåg vad det hette. Älskar vårt golv men vet att det finns en hel del fina golv ute på marknaden som inte är lika svåra att få tag på. Lycka till! Kram F