Filippa Rådin

Vabruari och vad händer om föris stänger?

hemmahosossPå riktigt, just nu känns mitt liv som ett skämt, en fars, en komedi ja vad f-n som helst. Jag behöver knappt säga mer än att vi befinner oss tillbaka i den berömda karantänen igen. En dag ute i frihet fick vi. Ungarna är dödens less på kräksjua precis som vi och utan att ljuga kan jag lova att vi börjar tära på varandra en aning.
Den här gången är vi rigorösa när det gäller sanering efter varje toa besök skrubbar jag med rengöring och efter det klorinar jag ALLT, mina händer svider av torrhet både av klorin men också för att vi tvättar händerna typ hela tiden. Inför, efter och under hahaha blir man inte tokig på kuppen är det nästan något fel på oss.
Gud vad jag beundrar alla föräldrar där ute som har barn som inte är friska, som inte har något val och som kämpar varje dag med svårare sjukdomar än magsjuka eller influensa. Vilken styrka och kraft!hemmahososs hemmahososs hemmahososs

Bakom dörren står vabuari, ja det är faktiskt inte många dagar kvar innan vi statistiskt sätt är inne i den absolut värsta VAB månaden och jag tänker….Hur ända in i.. ska vi klara oss igenom den när januari sett ut som det gjort. Vår kompis som jobbar på sjukhuset här i Umeå har kolla på siffrorna för influensa insjuknade under januari  och han sa att det inte såg bra ut. No kidding! Siffrorna var värre än någonsin och i Februari förväntas vabben enligt vissa undersökningar skjuta i höjden. Det kommer alltså att bli ännu värre än vad det redan är….Suck!

Om förskolan var gles på barn igår hur kommer det se ut där i Februari? Kan den komma att stänga helt pga av att alla är sjuka? Hur blir det isåfall om man själv skulle ha friska barn? Har någon av er varit med om att Förskolan varit tvungen att hålla stängt när ni behöver lämna barnen ? Vad gör man i ett sånt läge? Och vad är det som gör att vi hela tiden får sjuka barn, att smittan går runt runt på förskolan och att vi under hela januari inte kunnat utnyttja våra betalda platser till fullo utan snarare mindre än halvtid?

Och Anja och jag som hade dejt i dag, den blev det inte mycket av. Inte heller den utlovade Q&A som jag lockade med igår… och som om inte det vore nog det värsta av allt, alla kategorier, Trump svärs in och tillträder som USAs nästa president, jag mår illa och då är det inte pågrund av magsjuka. Jag skulle kunna ha magsjuka i huset under hela februari eller längre än det bara vi slapp Trump som  president. Att ha honom vid makten gör mig rädd och orolig för våra barns framtid.

Så vad gör man när allt känns tyngre än vanligt…? Vad gör vi hemma hos oss? Min älskade fru åker iväg och köper extra god mat på Sen street kitchen, vi har bestämt att vi ska bada jacuzzi när barnen somnat och vi ser till att se varandra lite extra även fast humöret svajar, Det är ju inte jämn dåligt hela tiden, det är det inte för någon, utan man har sina dippar under dagen men mest är det ju faktiskt bra även fast man kan vara less. Nä det viktigaste av allt sånna här dagar är att ta tillvara på det som är bra. Det bästa av allt är att vi får vara tillsammans hela familjen och ikväll har vi lovat Elvis att gå till skridskobanan och spela hockey för ute kan man ju faktiskt vara även om man är i karantän 🙂hemmahososs hemmahososshemmahososs hemmahososshemmahososs

Hoppas ni får en skön fredag! Stor kram F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sara

  Förskolan får väl inte stänga? Däremot kanske de slår ihop avdelningar. För några år sen i februari var det tre barn på dotterns avdelning och tre pedagoger en dag. De hade haft så mysigt.

 2. Jennie

  Det största problemet är snarare att vi klämmer in alldeles för många barn på samma yta på förskolan. Anledningen till alla sjukdomar på vintern är ju att vi är inne mycket och ju fler på samma yta desto fler är vi som kan smitta varandra. Ofta har barnen smittat andra redan innan symptom tyvärr.

 3. Flipp

  Jag jobbar på fsk. Väldigt ofta får vi höra att barnet Bara kräkt en gång så det är inte magsjuka utan de har ätit nått olämplig/för mycket etc och så lämnas barnet dagen efter eller syskon. Vi stoppar det såklart men ibland uppdagas det inte förrän vid hämtning. Men när 46 av 100 inskrivna barn kräkt En gång inom loppet av en månad skulle jag nog ändå vilja hävda att det är en mildare SMITTSAM magsjuka och inget man ätit…
  Respekt för sin omgivning är väl ledordet som stoppar eländet.
  Själv åker jag dit 3-4 ggr per vinter. Och mina barn. Trots vitpeppar och andra huskurer

 4. Sandra

  åh nej, har ni fått tillbaka skiten! Vem drabbades denna gång?
  Skickar massor med styrkekramar till er 💕
  Hoppas att Vabruari inte gör skäl för sitt namn i år!
  Kramar Sandra ❤️

 5. Ann-Sofie

  Att det går runt runt på förskolorna hela tiden är enkelt. Folk kan inte räkna till 48!! De skickar tillbaka barnen tidigare än 48 h för att deras jobb är så förbannat mycket viktigare än att någonting annat! Det gör mig vansinnig!

 6. Sillavill

  För några år sedan gick magsjuka runt runt på förskolan bland både barn, personal och föräldrar och det slutade med att de fick stänga nästa.n två veckor, hela fsk sanerades. Och sen blev det bra. Ingen annan barnomsorg erbjöds så det var svårt för många. Vi hade ett Barn då och löste genom att kombinera vab och när hon var helt frisk fick hon följa med till jobbet. Det är verkligen frustrerande med sjukdomar, i december kunde vårt barn gå på fsk 3 dagar- resten av tiden sjuk. Inte kul..,

 7. Jessica.G

  På mina barns förskola har vinterkräksjukan härjat sen runt Lucia och pågår än. Har haft 3 rundor med sjuka barn. Varje gång. Har vi haft dem hemma tills de vart friska och mer därtill. Men av nån anledning så tar de ej slut. Så återstår om vi får en runda till. Ja tycker de skulle ha stängt dagis efter jul o sanerat ordentligt o alla barn fått vart hemma. Det är ju de som är ordentliga som förlorar mest på detta. Hoppas verkligen de blir friskt snart och ni slipper skiten sen. Ha en fin helg o ta hand om varandra. 😊

 8. Josefin

  Rackarns sjuka. Den lilla tid ni ändå har kraft att vara ute så har ni ju enligt bilderna otroligt fin och kul snöööö. Avis! Kram från blogföljare i Götet!

 9. Sara

  Att vi blir sjuka hela tiden beror till viss det på att föräldrarna har för bråttom tillbaka till jobbet det låter helt enkelt inte barnen bli helt friska innan dom kommer tillbaka till förskolan. Bla när det gäller magsjuka då ska barnet inte kräkts haft diarré, ätit normalt och haft normal avföring i minst 48 timmar alltså inte 48 timmar från sista kräkning.

 10. J

  Usch vad jobbigt m så mkt sjukt! Skönt o komma ut lite i friska luften ändå. Jag har jobbat 100 år i förskolan o det har aldrig hänt att vi har stängt pga sjukdom. Skulle det hända o förskolan är kommunal så ordnar vi en placering nån annanstans om man inte får tag på kända vikarier förstås. Inte helt optimalt för barnen men möjlighet finns. Men som sagt m 100 år i bagaget o aldrig upplevt det så skulle jag bli förvånad den dag det sker.
  Att vi blir sjuka hela tiden tror jag beror på att vissa sjukor smittar innan symptom andra beror helt enkelt på att en del kommer hängiga. Tror att det beror på ngt, särskilt hoppas inte att föräldrarna tar sig tid att kurera sina barn.

  Krya på er nu!!

  1. Sara

   Att vi blir sjuka hela tiden beror till viss det på att föräldrarna har för bråttom tillbaka till jobbet det låter helt enkelt inte barnen bli helt friska innan dom kommer tillbaka till förskolan. Bla när det gäller magsjuka då ska barnet inte kräkts haft diarré, ätit normalt och haft normal avföring i minst 48 timmar alltså inte 48 timmar från sista kräkning.

  2. Lillstugan jag

   Jag jobbar på förskola och det har hänt att vi fått stänga för ”sannering” samt pga att hela personalstyrkan låg i en epidemi av magsjuka och streptokocker.
   Vi försökte i möjligaste mån be föräldrarna vara hemma med barnen och inte skicka dem till en annan förskola. Men om det inte går för föräldrarna så får jourförskolan ta hand om det friska barnen.
   I detta läge är det extremt viktigt att alla föräldrar håller barnen hemma rekommenderade timmar efter sista kräkning eller diarré. Detta får att minska smittan.
   I sthlm har vi 48 timmars regeln, vet ej vad ni har. Men tyvärr så håller vissa föräldrar inte detta utan skicka ändå. Sen som tidigare skrev så är mn smittad redan innan det bryter ut och det kan också göra det svårt att få stopp på eländet.
   Lycka till och det är bara att härda ut även om det e tufft nu.

 11. Anna

  Nu hoppas jag verkligen att ni tillämpar 48 timmars regeln när ni har magsjuka! Helst ska det vara 72 timmar i karantän, och då går man inte ut bland folk hur less man än är! Sista symtom räknas alltid ifrån!
  Jag vet inte om ni inser allvaret för de barn som har diabetes att drabbas av magsjuka bara för att ni inte orkar vara inne mer. Har man magsjuka hemma håller man övriga barn hemma också. Skulle tex min mamma som just nu behandlas för andra omgången cancer drabbas av magsjuka skulle hon inte orka på egen hand och tvingas läggas in på sjukhus.
  Magsjuka kan vara plättlätt eller nära döden för andra.

  1. J

   Precis. O vad är lite tristess för övrigt friska familjer mot hur illa de kan ta för i övrigt sjuka patienter. Diabetes, cancer, immunbris, njurfel ja you name it. De här med o bara tänka på att ens egna barn har tråkigt, nä fy så egoistiskt. Va e de då för de stackars barn ( vuxna delvis) som får ligga isolerade dag ut o vecka in. O dessutom kanske åker på en magsjuka eller influensa för att nån annan tvunget ska ut ur tristessen, åka t affären, t frissan osv. Man kan som förälder faktiskt sysselsätta sitt barn ganska bra själv i sitt hem….
   I höstas hade jag vår 10åring hemma konstant i över 3veckor pga en envis feber som inte ger sig. 3 veckor i hemmet, men vet ni- de gick de oxå:-) Mycke film, mys, bakning, spel, pyssel, promenader osv.
   Kul va de inte!, MEN vi dog inte av tristess som ett sjukt barn kunnat göra om de visat sig att orsaken till denna feber va smittsam o vi varit ute bland folk!

   1. Anna

    Exakt! Så fruktansvärt oansvarigt att gå ut bland folk när man är magsjuk! Har man en klipptid får man ställa in den. Får en i familjen magsjuka så drabbas oftast fler! Yra omkring utomhus är ju helt sjukt….