Filippa Rådin

15 tips för att stoppa smittspridning av vinterkräksjukan

vinterkräksjukaSnart är det februari eller vabruari som vissa väljer att kalla den och som jag skrev i ett tidigare inlägg som går att läsa om HÄR spås det att årets ”vabruari” kommer att slå rekord i sjukskrivningar. Här hemma hos oss har vi varit drabbade stora delar av januari och legat sjuka i bla vinterkräksjuka, det är verkligen inte kul att behöva se sina barn sjuka. Så för att minimera riskerna att flera i familjen ska insjukna i just vinterkräksjuka i det egna hemmet och av sin närmaste familj tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter, tips och trix.

 1. Isolera en toalett som är dedikerad den som är sjuk.
 2. Har man inte fler än en toa sanera efter varje besök, det kan kännas extremt jobbigt men det är bra mycket bättre än att hela familjen ska ligga och ropa på Urgit. Sanera efter varje besök måste man göra vare sig man har en eller två toaletter.
 3. Använd alltid handskar när du städar
 4. Köp sprayflaska, klorin, rengöringsmedel (om ni inte redan har rengöringsmedel hemma), handkräm, plasthandskar, pappershanddukar
 5. Blanda klorin-lösning ( står på flaskan hur man gör) och ha sparyflaskan redo med lösning stående på toaletten OBS! utom räckhåll för barn
 6. Tvätta toalett och efterspraya med klorin så fort någon kräksjuk varit där.
 7. Diska ur kärl efter varje gång som det använts till att spy i
 8. Tvätta händerna!!! Hela tiden och alltid, går inte tvätta för många gånger under en sjukdomsperiod.
 9. Smörj in händerna med handkräm annars kommer dom svida av torrhet efter allt skrubbande och tvättande.
 10. Håll friska syskon hemma. Även om bara ett barn kräks kan de andra vara smittbärare
 11. Blir du själv sjuk – stanna hemma!
 12. Vädra, både miljö och sängkläder
 13. Var försiktig när du ska torka bort spya eller avföring. Häll desinfektionsmedel på en trasa eller papper. Lägg trasan eller pappret över avföringen eller spyan innan du tar upp den.
 14. Hantera inte mat om du blivit sjuk
 15. Det viktigaste av allt. Stanna hemma tills du inte smittar andra! Tänk på alla som har nedsatt immunförsvar där en vinterkräksjuka kan äventyra mer än vad din rastlöshet är värd.

Håller tummarna för alla er att ni slipper bli sjuka under februari. Stor kram på er! F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Maria

  Härligt att du delar med dej av dina tips Filippa!!! Superbra tycker jag! Personligen tror jag tyvärr att alla dessa epedemier tillåts skena iväg på grund av nutidens okunskap och slarv och flängande hit och dit. Folk hoppas på ”tur” och inser tyvärr inte att de kan hjälpa till med att förhindra smittspridning genom kunskap engagemang. Sen tycker jag att det borde vara obligatorisk hygienutbildning för alla som jobbar med andra människor. Förskola i synnerhet! Om varken föräldrar eller pedagoger har koll på hur extremt smittsamt VKS är och hur man tar hand om problemet kommer detta för alltid att snurra runt runt runt på förskolorna….(jobbar på förskola och är själv småbarnsföräldrer och jag blir sååå less!)
  Några fler tips! Om man inte har apotekets kräkpåsar kan man stoppa en vanlig avfallspåse i kräkhinken så slipper man den riskfyllda rengöringen av hinken! Knyt ihop och släng bara!
  Köp Guardian Science på Apotea, en typ av descinfiktion som även funkar på VKS!
  Tvätta på minst 90 grader och koka tandborstar och nappar regelbundet tills ”faran” är över. Tänk på att VKS överlever i hela TOLV DYGN (!!!!) på ytor, tex golv, textilier, toalett mm!
  Tänk på att telefon och läsplattor kan vara rena smitthärden!
  Dammsug ALDRIG upp intorkat kräk el bajs från mattor för då åker viruspartiklarna ut genom filtret och finns i stället precis överallt..
  Oj, nu blev detta en roman men tycker att du gör helt rätt i att förmedla mer kunskap hur man ska undvika VKS! Mer kunskap åt folket!
  Hoppas ni slipper det fler ggr i år!

 2. Sjuksköterskan

  Viktigt är att stanna hemma i Minst 48 timmar efter sista symtomet! Alltså inte bara efter sista spyan, utan efter sista illamåendet/febern/dåliga aptiten. Så minskar vi smittan ännu mer 🙂

 3. Linda

  Stor risk för smitta uppstår när barnet kräks i en hink. Det fullkomligt flyger viruspartiklar runt i luften.. och när hinken därefter ska tömmas så virvlar dessa upp igen. Mitt bästa tips är att låta barnen kräkas i en plastpåse (gärna en sån där riktig kräkpåse som sjukhuset har) som dels kan hållas mot munnen men som sedan bara knyts ihop och kastas.

  Sedan brukar jag alltid låta den sjuka personen ligga/sitta på ett stort lakan i soffan där ingen annan får vara. Funkar bra på barn som då fattar att de ska hålla sig på lakanet när de leker eller vilar i soffan. Bara att kasta lakanet direkt i tvättmaskinen med jämna mellanrum.

  Hoppas ni får vara friska nu!

 4. Sara

  Bra tips, vet inte om jag missade det men ett till tips är att torka sig med engångshanddukar efter man tvättat händerna, alternativt handdukar separat till alla som byts ofta. Ej dela handduk.

 5. Josefine

  Så jäkla bra! Vill tipsa om att man kan köpa Virkon på Apoteket. Vi använder alltid det och torkar av med inom sjukvården. Världens bästa att ha hemma. Tjing tjong.