Jag hatar mat!! – Filippa Rådin
filipparadin

Filippa Rådin

Jag hatar mat!!

IMG_5124Eller egentligen älskar jag mat!! Men just nu finns det noll inspiration i vad fasiken jag ska laga för mat. Tyvärr är Anja i samma svacka som jag, barnen är superkräsna och vi har verkligen snärjet in oss i ett hörn med pojkarna. Korv, pannkaka och pasta. Fy sjutton vad less jag är på mat som inte smakar eller att se pojkarna rata allt som ställs fram.
Jag vet det finns massor av tips och råd och erfarenhet hur man sak få bukt på barnens matvanor. Men jag orkar bara inte!! Jag vill inte heller ha matkasse då vi aldrig är på samma plats just nu. Helt plötsligt kommer en matkasse och vi drar till Umeå i några dagar.

Tänk om man hade en egen kock! Om jag fick välja sysslor i mitt liv jag skulle vilja ha hjälp med så är det just köket!! Jag hatar disken och det värsta jag vet är när vi står där kl 16:30 och frågar varandra vad ska vi laga för mat!!?? Vi har provat veckomenyer och varit superduktiga i perioder men nu är det bara stopp!! Barnen har varit sjuka under hela 2017 känns det som och när de är sjuka är mat en mega hinderbana varje dag!!
Elvis borde vara född till en fransman, han äter aldrig frukost direkt på morgonen. Det tar tid för honom att vakna och han äter sällan mer än en macka. Jag bara fasar för tonåren om det här fortsätter! Mammorna står där i köket och tonåringen kommer ner , dricker mjölk direkt ur kartongen och vi ber om att han ska äta något innan han går, då roffar han åt sig ett äpple och säger hej. Hujedamig!!IMG_5125

Det är något med att barnen har varma bra kläder på sig och mat i magen. Vill inte de ska gå hungriga eller frysa. Appropå mjölk!!! Nu är Maximilian 20 månader och Elvis 4 1/2 år, shit vad de dricker mjölk!! De är som små kalvar!! Speciellt Elvis. Vi dricker varierat i vår familj, mycket med vatten men nu även en hel del mjölk. Jag vet det pågår en stor debatt i hur mycket med mjölk ett barn ska dricka och även vuxna. Jag har svårt att ta ställning i frågan och vet inte riktigt vad man ska tro, men det  jag vet är att jag tror mer på mjölk som inte är så processad, Våra barn får 100% i allt de äter. Vi har inga lightprodukter hemma hos oss.  Mat som gått igenom en för stor process är jag emot.
Jag vet att matdebatten är enorm och det finns många som säger sig veta bättre. Men min teori är så närproducerat som möjligt, ekologiskt och så lite processerat som det går. Jag vill har 100 % råvara. Får jag och familjen det så är jag lugn. Nu har säkert många av er redan en hel del åsikter och det kan bli en spännande läsning på kommentarsfältet. Jag vill gärna ni engagerar er och det vore superkul att höra era egna teorier och även pepp och inspiration till vardagens mathelvete.

Emmi har alltid varit väldigt liten i maten och har efter tio år och till vår stora glädje börjat vara nyfiken på nya smaker, nu smakar hon på det meta och vill gärna testa saker som Sushi och starka såser. Så med henne börjar vi se ljuset i tunneln. Konstigt är ju hur mycket barnen äter på skola och förskola och även hos deras morföräldrar. När vi är uppe hos Anjas föräldrarna så kan de äta vad som helst så länge det inte är jag eller Anja som sitter bredvid. Tala om retsam när man stått i veckor och lagat 3 rätter i hopp om att de sak testa nya grejer. Vi är så grundlurade egentligen fast jag tänker ändå fortsätta vägra att tjata vid matbordet. Det finns så många saker som barnen verkligen kan få ångest över , speciellt som tjej i den ålder Emmi är i.
När det gäller våra barn och mat är vi supernoga med att inte skuldbelägga eller för den delen tjata att barnen ska äta och även om det kan vara frustrerande att se när dom sitter och petar i maten tror jag på att vi vinner på det i längden.
Så nu står vi där med fötterna djupt nere i en oinspirerad cirkel där barnen inte jublar om de inte får tacos eller korv och jag och Anja snart äter en filtallrik hellre i djup suck längtandes efter en stark god gryta med massor av smak och ingredienser.
IMG_7547
Det här var veckans handling inför vår Stockholms vistelse. Älskar att våra barn kastar sig över påsarna och gärna hjälper till att packa upp 🙂IMG_7529
Ikväll löste vi matproblematiken med att hoppa i bilen och gå på restaurang med barnen. Anja och jag fick smakrik mat och pojkarna fick välja vad dom var hungriga på:).
Kram på er fina! F
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
filipparadin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Evalena Styf

  Min filosofi har varit samma som din. Riktig mat, så lute processat som möjligt och inget bråk som kan skapa allsköns problem. Mina är vuxna nu och alla fem äter allt med undantag av yngsta dottern som utvecklade någon slags motvilja mot fisk och kött på ben i tonåren. Ser nu mitt första barnbarn vägra mat med sin mor (min äldsta dotter) men glatt äta med mig. Har börjat ana att de känner av hur förtvivlat gärna vi som föräldrar vill att de äter. Vi tänker att vi för ätandet konfliktfritt och avdramatiserat pga vad vi säger, men barnen känner ju oss bortom alla ord. Vi behöver inte säga något för att de ska veta vad vi vill och trotsa oss på något vis måste de ju liksom. Det är en del av deras utveckling att räkna ut skillnaden mellan det egna jaget och föräldrarna och finns balansen i det förhållandet. Tänker att mitt bästa råd idag blir: Håll ut! Det känns inte alltid så, men tiden går så fort förbi och snart får ni sitta och njuta av glatt ätande barnbarn. Jag hoppas verkligen du bloggar så med!!

 2. Tina

  Vår F04a åt ris, potatis, pasta, ägg, färsk skalad gurka, leverpastej, och smörgåsrån. Under en lång period och det fick vara så. På dagis åt hon gröt till frukost oavsett vad de andra åt, tackar smidig personal som insåg att hon var lättare att ha att göra med om hon var mätt (hon måste vara vaken minst en timme innan frukost) och petade ut det som hon kunde tänka sig vid lunchen.
  Hemma tog vi beslutet att aldrig bråka om mat, hon fick äta av det som fanns på bordet. Valde hon bara pasta var det okej, vi ville/vill inte att mat blir en maktfråga.
  När hon la till ketchup jublade jag och när köttbullar, korvstroganoff, köttfärssås dansade jag. När hon blev 10 började det hända saker och under detta året har hon infört sushi på vår meny. Så jag tror på att laga pasta med två olika såser, servera det barnen äter och göra en variant som jag vill ha. Men en anledning att tex tacos är så poppis tror jag är att det inte är blandat och klart, man kan plocka det man vill ha och plötsligt smakar de små liven på något nytt och det blir ett “måste”. Nu har vi sällan köttfärs utan lax som vi gör i ugnen med en rökig BBQ eller kyckling som steks i strimlor eller i hel i ugnen och sen strimlas.
  Jag är övertygad om att vi nu har en kräsen allätare just för att vi aldrig bråkat om mat.
  Mjölk dricker 04an i perioder och då får hon det, tror vi ska lyssna på vad våra kroppar längtar efter men vissa saker med måtta.
  Så ha is i magen och ge barnen tid att vänja sig, krydda upp er mat och servera i många skålar så lockar ni dem att testa. Men ställ inga krav utan uppmuntra när de spontant tar något nytt på tallriken.
  Lyckosparkar 🌟🌟🌟

 3. Hanna

  Vi har två familjemedlemmar (4 och 6 år gamla) som i perioder mest petar på tallriken, och vi upplever att det gör skillnad om barnen själva får vara med och laga maten. Hacka grönsaker, stoppa ner i grytan osv. Vi bläddrar i mattidningar tillsammans ibland (typ de tidningar som kommer hem i brevlådan från Ica och Coop), och då och då hittar dom någon rätt som dom vill prova att laga. Vi skriver upp ingredienser på handlingslistan, dom är med i butiken, vi hjälps åt att laga och sedan får de presentera rätten för övriga familjen. Det blir lite kul att göra det tillsammans också 🙂

  Och en extra bonus, för oss vuxna (som också har dåligt med inspiration till vardagsmatlagning) så blir det färre rätter att komma på själv 😉 Vi brukar säga att alla får komma på varsin rätt (vi är fyra i familjen) mån-tors, och så hjälps vi åt under helgen. Man får inte ta samma rätt som förra veckan (då skulle vi äta plättar och fiskpinnar en gång i veckan..), och ibland försöker vi göra en liten twist på barnens önskemål, ex när tacos önskades så blev det enchiladas.

  Jag tycker att ni verkar ha en sund inställning till mat, hoppas att det blir bättre med inspiration för er vuxna och aptiten för barnen 🙂

 4. Matro_Sara

  Mat som är så roligt! Jag älskar att leta inspiration till mat, att tillaga den och att laga den. Kika gärna in på min blogg så kanske även ni blir inspirerade. Där finns mycket vardagsmat för familjer med lite tid. Här kan ni få lite matro 🙂 http://mat-ro.blogspot.se/

  Ett tips kan vara att servera annan mat på samma sätt som ni serverar tacos, dvs skålar med tillbehör och man får själv plocka ihop sina egna favorittillbehör. Det går ofta hem hos oss. Den här Djungelkycklingen är lika populär som tacos http://mat-ro.blogspot.se/2014/08/djungelkyckling.html

  När sonen älskade Ninja Turtles döpte vi en broccolisoppa till Turtlessoppa och en morotssoppa till Michelangelo-soppa (eftersom M bar oranget). Han har aldrig ätit soppa så bra som då 🙂

  //Sara från Luleå

 5. Ellan

  Ha ha, ja detta ständiga matdilemmat.
  Jag har turen att ha en egen kock (min man)
  Det hjälper inte ett dugg mot kräsna barn. Däremot är det ju trevligt för mig. Vi har varit bortskämda med vår äldsta nummera 17 åring som ätit ALLT och aldrig knusslat
  Sen kom de andra tre som med avsmak kan titta på det som serveras framförallt om det är ihopblandade saker.
  Vi har löst det så att jag köpte ett hederligt receptkartotek från 70-talet! En gång i veckan gör vi sen en matlista och alla får välja en dag och maträtt. Då vet man ju ivarjefall att de äter en dag, sen vet vi ju också att ingen svälter frivilligt så jag gör inte så stor affär av det varken när de äter pytte lite eller massor. Fast visst har vi alla en bild av den stora mysiga familjen som alla sitter ner (och sitter kvar) vid middagsbordet och samtalar och njuter av maten. Fast det är nog bara på välregisserade instagrambilder.

 6. Ellan

  Ha ha, ja detta ständiga matdilemmat.
  Jag har turen att ha en egen kock (min man)
  Det hjälper inte ett dugg mot kräsna barn. Däremot är det ju trevligt för mig. Vi har varit bortskämda med vår äldsta nummera 17 åring som ätit ALLT och aldrig knusslat
  Sen kom de andra tre som med avsmak kan titta på det som serveras framförallt om det är ihopblandade saker.
  Vi har löst det så att jag köpte ett hederligt receptkartotek från 70-talet! En gång i veckan gör vi sen en matlista och alla får välja en dag och maträtt. Då vet man ju ivarjefall att de äter en dag 😊 sen vet vi ju också att ingen svälter frivilligt så jag gör inte så stor affär av det varken när de äter pytte lite eller massor. Fast visst har vi alla en bild av den stora mysiga familjen som alla sitter ner (och sitter kvar) vid middagsbordet och samtalar och njuter av maten. Fast det är nog bara på välregisserade instagrambilder.

 7. Flipp

  Du ger eg dig själv svaret i texten när du säger att det är viktigt för dig att barnen har mat i magen. Det förlorar du på. Jag tycker inte det är viktigt att mina barn är mätta alltid. Jag tar hungerhumöret med ro istället för i längden vinner jag på det. Har alltid lagat olika rätter, serverat och inte brytt mig vad/om/hur mycket de äter. Men vi sitter ner ihop och den mat som står på bordet är det som bjuds. Nu är de större och de äter nästan allt, har alltid gjort. Och har de inte varit på hugget utan bara petat nån dag så var det deras val. Sura blir de när de är hungriga men det går inggen nöd på dem och det är faktiskt inte farligt att va hungrig. De äter ju nästa dag. Jag hade gjort likadant om jag var du. Fast utan att avslöja din plan för barnen hade jag varannan dag lagat säkra kort så de äter vettigt varannan dag. Om ett halvår är de trötta på hungra och lär äta det mesta.

 8. Anna

  Känner verkligen igen mig. Vår 5åring har kastat i sig maten liksom 1 åringen (och jag har småmyst över att det är för att jag lagar maten själv och för att vi sitter alla till bords. Trodde jag! för 6 mån sen ville 5 åringen inte äta något längre och jag började tjata fast jag inte ville. Men min man var listigare – han började leka att han var “Kapten Krok” och ingen fick äta upp hans mat dvs sonens tallrik med mat. Sonen fattade ju leken men tycker ändå det är skoj och det funkade. Fast jag är oändligt trött på dessa lekar men maten äts upp och vi slipper tråkig stämning vid bordet. Bara ett litet tips.

 9. Biggan

  Jag känner precis igen mig. Är så trött på ungarnas eviga petande. Ändå är jag utbildad kokerska. Jag står gärna länge i köket och är ganska bra på att planera maten. Men fan. Det hjälper ju inte när kidsen bara petar. Vi har heller aldrig gjort någon stor grej av det men man mister ju just lusten till matlagningen. Just nu gör vi så att vi lagar det vi har bestämt sen får de äta det som finns på bordet utan att vi kommenterar. En väljer bara potatis eller pasta och sås. En bara grönsakerna och en bara köttet eller fisken. Ingen gillar mustiga grytor eller soppa. Så just nu hoppar vi just det och kryddar på bra med färska örter och vitlök. Det gillar alla. Sen äter vi ägg och frukt i någon form varje dag till frukost eller kvällsmat. Då då får ju proteinhataren sitt och de andra vitaminer i sig.

 10. Rantamor

  Sitter och ler igenom ditt bloggande.
  Ja inte så att jag ler åt era problem med maten till småprinsarna, men jag ler som
  Mormor/Farmor över hur lätt barnen äter alls hos oss.
  Vi är farmor å Farfar till John 5år och Vincent snart 4år, två små glada skitar som rusar omkring och gillar livet
  just nu. Senast sonhustrun var här uppe med dom, (bor nere i Timrå) så kokade jag korvgryta/soppa,
  killarna åt med god aptit och villa ha mera.
  Sonhustrun såg helt chockad ut, dom äter normalt inte kokta morötter eller någon form av sötpotatis,
  nu hade jag båda ingredienserna i maten…och dom slogs om morötterna, inte korven ???
  Vad hände !!
  Nu har jag verkligen glömt fråga om dom fortsatt äta morötter å sötpotatisen, måste göra det.
  Men just det där att äta allt hos Mormor/Farmor måste ju vara att man vill visa sig stor, eller jag vet inte,
  kanske andra rutiner, miljö…
  Sen har vi ju Colin som blir 11 i år och han har då blivit en riktig gormand.
  När han var här på sportlov (bor i Umeå) och vi frågade vad han ville ha för middag,
  jo jag skulle kunna tänka mig fisksoppa…..???
  Och visst fick han fisksoppa med tanke på att vi älskar att fiska och har frysen full med fisk….

  Men jag tror som du Filippa att man inte ska tjata så mycket om det matstrejkas, barn svälter inte ihjäl i Sverige,
  barnen äter nog när hungern faller på.
  Lycka till med matlagning och dansandet och allt ni företar er, och hoppas ni slipper allt detta tråkiga
  näthat som florerar i medier.

  Tjingelingen från ett grått Nordmaling och Rantamor.

  1. Anna

   Hej,gå in pa arla.se Dom har ju enkla smakrika recept.jag gör mkt olika lasagner o gratänger,allt i ett är toppen!Tar med mig egen matlåda till jobbet ,idag fräste jag spenat,cocktailtomat ,salt,peppar ,grädde o buljong o kokade samman o varvade detta med lasagneplattor .Blev jätte gott.Förbered maten på morgonen,marinera typ kycklingfile i bitar o trä sen på spett och in i ugnen ,servera med ris o sallad.Jag gillar att laga mat men kommer också in i svackor men nu är jag på G igen

 11. Lottis

  Hej! Jag följer din blogg för jag älskar utförsåkning och Anjas prestationer, och kom på så sätt i kontakt med din blogg, som jag läser för det är så kul att se vad ni har för er. 😀
  Det var jag som tipsade om låghistaminkost i livesändningen igår. 🙂 Det har hjälpt mig jättemycket och många andra på flera olika sätt. Ssk när jag kom på att vissa sömntabletter är anti-histaminer egentligen. 🙂 Men vill man inte ta en anti-histamin till natten så kan man välja att äta mat så det blir lägre histaminnivåer i kroppen. Jag har lidit med er och känt i ett år nu att jag måste tipsa om detta med tanke på den lilles dåliga sovvanor. Min dotter sov sällan mer än två timmar i sträck i den åldern, men det blev bättre när jag tog bort alla mjölk och soya produkter, och drog ner på gluten det första året. Visserligen är det lite individuellt vilket som var och en får höga nivåer av, men det finns listor över vad som är de vanligaste histamin utlösarna. Den här sidan har jag fått många tips från, med mat och godis för alla åldrar. http://www.connorskitchen.se/

 12. Sandra

  Ha ha, hög igenkänning. Vår 4-åring “älskar inte” mat som inte är spaghetti & köttfärsås (varje dag) 🙂 Sen har vi en 8-åring som älskar det mesta och alltid varit glad i att prova. Vi har ju varit på samma sätt mot de båda så jag tanker att det är som det är, men visst är det frustrerande ibland.

  Ha en fin dag! Kram

 13. Johanna

  Vi har 2 grabbar i samma ålder som ni och vi har precis samma läge här. Hemma vill dom ha korv och spagetti eller pannkaka och hos mormor eller på förskolan äter dom allt 🙂

 14. Hélène

  Mitt sätt att få inspirationen och lusten till matlagning tillbaka brukar bestå i två saker. Det ena är att engagera sonen i planeringen av maten och förklara gör honom att mamma tappat orken till matlagning och att vi måste hjälpas åt. Min andra strategi är att laga mat tillsammans med någon en helg när gott om tid finns. När en lagar tillsammans med någon annan kan lusten komma åter! Känner med dig och hoppas det löser sig.

 15. Susanne

  Ge barnen den mat de vill ha om de så är köttbullar 7 dagar i veckan. Då äter de / ni slipper matstress. Laga mat till Er vuxna som ni längtar efter. Barnen blir ju lite nyfikna på vuxenmaten som de inte “får” efter ett tag . De vänder så som du beskriver de med den äldre i er familj o vips så är mat intressant . Även om ni inte tjatar mat sp känner de signalerna ni sänder ut.
  Ingen expert utan en vanlig morsa till en 21 åring som levde på paprika o gräddfil under en tid men som i dag äter som vem som helst. Har en 15 åring kvar i hemmet….. som gärna äter allt o gärna hela dygnet. Han åt som en fluga när han var liten .
  Lycka till

 16. Jessica

  Jag håller med och vill också ha så lite processad mat som möjligt, och oftast tar den faktiskt inte längre tid att laga. Omelett eller stekta ägg med tillbehör är bra snabbmat som iaf våra barn gillar, och om man tänker lite “franskt” så funkar ihopplock alltid; något protein, något grönt, lite bröd och lite ost så har man täckt alla matgrupper ☺ Har ni testat crockpot/slowcooker för att få goda grytor till er? Underbart att ladda den på fm när man har tid och så vips är maten klar lagom till när alla är hungriga!

 17. Vivi

  Tror att många barn går igenom perioder med tråkiga maträtter. Jag har valt att laga mat som ska passa alla och när det inte dugt åt barnen har de fått äta bara pastan/riset… och grönsaker (råa då det bara var det som dög). Samt smaka lite (en tugga). Nu har det vänt och det är lättare.

  Vet inte hur ni ställer er till o’boy men jag gav mina flickor ett glas o’boy när de vaknade. Sockret gjorde att de blev hungriga och sen åt frukost innan de lämnade för att gå till skolan.

 18. Erika

  Hos mig har pannkakor alltid varit populärt. Jag gör de på ekologiskt dinkelmjöl vilket är bättre för mage och tarm än traditionellt mjöl. Använder även och endast lantmjölk, eller ohomogeniserad mjölk. Med fler ägg än dcl mjöl så blir de rätt nyttiga. Spenatsoppa med ägghalvor är också rätt populärt och väldigt nyttigt. Man kan ju sommartid byta ut spenaten till nässlor. Sprängladdat med näring. Sparrissoppa gott och enkelt, eller en riktigt god köttfärssås. till färsk pasta. Att ha bra råvaror hemma är viktigt tycker jag. Kram på er. Lycka till.

 19. Marie

  Maten ja.. Alltså vad är det med denna inspirationslösa vinter?! Det är samma här och ekorrhjulet fortsätter. Köttfärssås, köttfärsbiffar, korvstrogsnoff, lasagne – and it goes on and on, vecka efter vecka.. 😊
  Tack och lov äter Leo 8 år i princip allt som ställs fram och har alltid gjort. Är glad för det, men ser många kämpa med just mat och barn som inte äter eller ratar det som inte passar.

  Har tyvärr inga direkta tips förutom att fortsätta kämpa på och fortsätta vägra tjat/tjafs vid matbordet som är lite av en helig plats för både lugn och skratt. 😊💪