Smart mat! – Filippa Rådin
filipparadin

Filippa Rådin

Smart mat!

– I samarbete med Matsmart –

matsmart.se

Jag har fått förmånen att göra ett samarbete med Matsmart. Och då ska jag erkänna att jag inte var helt insatt i vad konceptet  Matsmart stod för innan jag tog reda på mer inför att jag skulle svara på deras förfrågan. 

I mitt samarbete ingår det att jag får ge er läsare rabatt. Uppge rabattkoden FILIPPA50 på Matsmart.se den är på 50 kronor när ni handlar för minst 350 kronor. Gäller tom 4/6

Hela idén bygger på att hjälpa leverantörer och producenter att bli av med sina lager och därmed också minska onödigt matsvin. Som ni säkert redan vet kastas det oerhört stora mängder mat vilket har en så stor påverkan på vår älskade värld. En orsak till att mat slängs är okunskap om datummärkning, Matsmart startades av en matbutiks-ägare som tröttnade på att behöva slänga massvis med mat vecka efter vecka. Istället för att slänga maten började han rea ut den, vilket blev så populärt bland kunderna att han bestämde sig för att ta idén online,

Matsmart köper in mat som matproducenter av olika anledningar inte kan sälja (tex korta / utgångna bäst före datum, förpackningsbyten, varor med skönhetsfel mm) och säljer till privatpersoner till kraftigt rabatterade priser (20-90% rabatt). Bra för konsumenterna som får mer över i plånboken och bra för miljön då mat som annars hade slängts kan ätas upp. 1/3 av all mat som produceras i världen kastas, varav en stor del slängs helt i onödan och Matsmarts mål är att bidra till att mindre mat slängs. Dom vill ge alla konsumenter chansen att ha en medveten konsumtion. Alla har ju tyvärr inte den ekonomiska möjligheten att köpa ekologiska varor men hos Matsmart har alla möjlighet att göra något bra för miljön.

Jag uppskattar verkligen denna typ av företag som gör skillnad så för mig var valet enkelt när jag skulle ta beslut om att göra det här samarbetet!matsmart.se

Jag beställde bland annat hela tomater från Saltå Kvarn, körsbärs tomater från Zeta, grym pizzasås från Mutti, pasta, müsli från Axa, Surdegsknäcke från Risenta och kokosvatten och massor av annat. Totalt kostade allt i lådan 485 kronor på Matsmart i en vanlig affär hade jag typ fått betala det dubbla. Måste ändå säga att jag är grymt nöjd!

När jag fick hem lådan ställde jag mig och lagade iordning vissa delar av maten på en gång. Kan tyckas vara lite väl ambitiöst och det är det väl också men annars är det lätt att det inte blir gjort + att jag ville ge er lite snabba och bra tips på saker jag gillar 🙂 Här nere delar jag med mig av några av mina grymma recept:

Av tomaterna tänker jag göra egen ketchup, när Emmi var liten gjorde jag alltid egen ketchup och det var sååå gott men då lagade jag alltid den med färska tomater nu tänkter jag testa mig fram och blanda både färska och på burk. Har inget färdig recept än så jag får väl återkomma om/ när det blir lyckat 🙂

snabb_granola

Färdiglagad Müsli är jag personligen inte ett stort fan av, för det mesta gör jag min egen helt från scratch men när jag inte hinner det och köper färdig brukar jag alltid ge den lite extra kärlek och min personliga goda touch :). Som ni vet har vi lite tidsbrist här hemma efter Let´s Dance så när jag såg att dom hade müsli på Matsmart valde jag en så enkel som möjligt för att sedan kunna “pimpa” den personligt själv :).

Recept på snabb Granola:

Detta räcker till ca 20 dl torr müsliblandning

Sätt på ugnen 150 grader, förbered plåtar med bakplåtspapper. 

2 dl äpplejuice ( jag köper JO med 100% frukt)

1/2-1 dl Honung ( här har jag testat lite olika både Algave och lönnsirap det är en smaksak, våga att prova och se vad som passar er. Vill man ha en sötare granola tar man mer honung, jag själv går alltid på 1/2 dl sött)

1/2 dl koksolja ekologiskt

1/2 dl chaifrön

1 msk vaniljsocker

1 tsk flingsalt

Allt detta häller jag i en kastrull och sätter på låg värme , det ska absolut inte koka, men fettet ska smälta och när allt har tjocknat av att chaifröna har fått gelé runt omkring sig är det klart.

Nu tar jag och hackar lite extra nötter och kokos. Blanda ner flingor, koks och nötter i en stor bunke.

Tillsätt vätskan ner i müsliblandningen lite i taget och blanda väl, bred ut blandningen på plåtarna och rosta i ugnen. Jag ställer timern på 10 min åt gången och rör om då och då så att jag inte bränner granolan, det är lättare än man tror att bränna den. Jag lovar, har själv gjort det mer än en gång :). 

När Granolan är torr och färdig rostad får den stå och svalna. Klar att äta Mums!nötter

snabb_granola

Att vara effektiv är min frus paradgren, dom gånger hon ändå gör iordning pizzadeg när vi ska äta pizza göra hon alltid dubbelsats vilket innebär att vi ofta har färdig pizzadeg i frysen som bara är att ta fram när tiden är knapp. Med tiden har vi även utvecklat den färdiga pizzadegen till att även ha några pizzabullar i frysen. Perfekt som mellis, till picknicken eller att ta med till stranden!

Jamie Olivers Pizzadeg recept:

1kg vetemjöl special
6 1/2 dl vatten
1 msk salt
1 påse torrjäst
1 tsk salt
1 msk råströsocker
4 msk olivolja

Häll upp mjölet på ett stort bord eller på köksbänken. Gör en liten skål i mitten där du kan hälla vätskan. Strö över saltet.

Värm vattnet så att det blir 37° rör ner jäst, socker och olivolja. Låt stå några minuter.

Häll ner lite vätska i taget i ”mjölskålen” och arbeta samman till en deg försiktigt – utan att spräcka mjölväggarna. Tillsätt mer vätska eftersom och arbeta ihop pizzadegen. Lägg degen i en stor skål och låt jäsa till dubbel storlek under en kökshanduk (ca. en timme).

Knåda degen något och dela degen i så många bitar som du önskar.

pizzapizzapizza– I samarbete med Matsmart –

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
filipparadin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.