Var jag gay innan Anja?! – Filippa Rådin
filipparadin

Filippa Rådin

Annons

Var jag gay innan Anja?!

img_1032.jpgLäsarfråga:

Jag har en liten fundering, kanske för privat men jag chansar, var du gay innan Anja, tänker på din stora flicka? Det här med barn när man lever i en relation med samma kön, tar man en kompis som bistår med lite yngel eller kör man rakt av på donator? Och hur bestämmer man egentligen vem som ska bära barnet och måste den andra mamman ”adoptera” sitt barn då eller hur funkar det? Tack för en inspirerande blogg

Mitt svar:

Tack för nyfikenheten och frågan!

Vissa saker är mer privata än andra men samtidigt tycker jag dessa frågor är superviktiga. Båda jag och Anja har sedan vi blev tillsammans berättat öppet för våra vänner och barn när dom frågat och haft funderingar över hur allt gick till.
Jag tror att transparens är viktigt och vi försöker så mycket vi kan förklara för våra barn och våra vänner och familj.

Så gay innan jag träffade Anja ??

Nej jag var inte intresserad av tjejer innan jag insåg att det var Anja jag ville leva resten av livet med. Vi var dessutom vänner långt innan kärleken totalt knockade mig. Jag såg henne som en individ och förälskade mig henne som person.

Var det svårt att berätta för omgivningen?

Ja, eftersom jag var gift och hade barn med en annan så var det självklart svårt. Det tog lång tid innan jag kunde acceptera att mitt liv skulle förändras. Det var svårt för mig och det är extremt jobbigt för alla som ska skiljas. Sen att berätta att jag ville leva med en kvinna var en mycket mindre pers att gå igenom. Dock ska jag inte ljuga och säga att jag var lugn när Anja ” outade” oss för för hela Sveriges och världen i sommar i P1. Det var galet nervöst!! Det finns många som går igenom tuffa bemötanden när de ska berätta för familjen  och vänner. Jag och Anja var ett bra stöd till varandra och vår kärlek var och är mer än vad man kan beskriva i ord, i varandra har vi alltid stöd och styrka.

Hur fick ni barn?

Jag hade barn sedan innan men det kändes efter ett tag att vi gärna ville försöka få ett barn tillsammans. Idag finns det många olika sätt att bli gravid på Hur man skaffar barn är olika från par till par, vissa ber en killkompis om hjälp andra bildar familj tillsammans med  ett annat gaypar. Vi valde ett sätt som kändes bra för oss och skaffade oss en donator.

Hur bestämmer man sig för vem som ska bära barnet?

För oss var det mer min ålder som spelade in och Anjas karriär. Det finns aldrig garantier för om man kan få barn eller inte. Så när vi bestämde oss för att skaffa ett barn tillsammans var Anja fortfarande aktiv så valet på vem som skulle bära först föll sig naturligt. Att iskallt vänta in Anja och tro hon kunde bli gravid hur enkelt som helst var något vi inte vågade.

Är den andra tvungen att adoptera ?

Ja, vi var tvungna att adoptera varandras barn trots att vi var gifta.. En procedur som kanske inte var det roligaste vi varit med om men inget vi fokuserade för mycket på. Vi har alltid haft inställningen att det vi känner i hjärtat är viktigast och under den processen låg fokus bara på den familj vi alltid varit.

Kärlek och kramar! Fanjaochfilippa

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
filipparadin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Erika

  Ni har kommit att bli lite av förebilder för mig. Blir så glad och faktiskt rörd när jag ser bilder på er och er kärlek. Min historia är att jag levde med en man under 12 år och fick två fantastiska barn tillsammans med honom. Kort efter vår skilsmässa föll jag handlöst för en kvinna. Det har varit otroligt kämpigt på många sätt men vår kärlek har varit självklar från första kyssen. Vi har tagit det väldigt lugnt av hänsyn till barnen och andra i vår omgivning, men nu efter drygt ett år känns det som att vi faktiskt får chansen att börja bygga vårt liv tillsammans.
  Tack för att du/ni delar med er av ert liv!
  /E

 2. Anita Lundström

  Äntligen fick man veta lite mer,klart man funderar ibland😀Super snygg klänning.Säg nu inte att du sytt den själv eller att den är gammal! Var kan jag köpa den? Anita

  1. filipparadin
   filipparadin

   hahaha vilken av klänningarna? Leoparden… min absoluta favorit från Marlene Birger…sorry… från förra sommaren hahaha jag är ledsen men det är lite av min filosofi att köpa kläder jag vet att jag kommer att använda sönder, sy om när jag ledsnat, älska igen. det är så du får en funktionell garderob där du verkligen använder det du har där. Men det finns mycket snyggt i leopard nu så skynda dig ut så hittar du säkert din favorit. Lycka till! Kram F

 3. Sandra

  Tack för du delar med dig trots att det är privat och inte varit lätt alltid. Men på det sättet kan man stötta andra och visa att kärlek är kärlek oavsett om det är en man eller kvinna man bli kär i.
  Så underbart att ni funnit varandra, ni är så fina 💕
  Jag önskar jag kände lite gaypar och killar som skulle vilja hjälpa mig att skaffa barn. Min längtan är enormt stor. Tänk att få ett nytt liv sina armar och älskar det med gränslös kärlek livet ut 👶🏼❤️
  Ni är så grymma förebilder, så tacksam för det 🙏🏽

  Kärlek och kram till er

  1. filipparadin
   filipparadin

   Fint skrivet! Hoppas att du finner det du längtar efter och tack för att du kommenterar så fint! Stor kram F

 4. stefan

  sjysst inlägg 🙂
  själv homosexuell…fast man.. insåg redan i 12 års åldern att jag gillade killar.
  var 29/30 när jag kom ut hmm borde ha gjort det redan runt 16 17 års åldern men men..fick ur mig
  det alla fall. bättre sent än aldrig, hade en god vän som också var gay, han inspirera mig till att
  nu jävlar fick det vara nog med att “gömma” sig.

  1. filipparadin
   filipparadin

   Grymt! Ibland är man inte mogen för det fören det är dags :). Skönt att det är gjort nu. Lycka till med allt du tar dig för! Kram F

 5. Karro

  Hej, jag är själv uppvuxen i en kärnfamilj med mamma,pappa o lillebror, när jag var 24 år skildes mina föräldrar o en kort tid därefter berättade mamma att hon träffat en ny och att det var en kvinna. De har idag varit ihop i 18 år.

 6. Anita lundström

  Äntligen så blev nyfikenheten nöjd en stund😀Väldans snygg klänning ! Var finns den att köpa..Säg inte att du gjort den själv eller att den är köpt för lääänge sedan! Ha det gott😀Anita

 7. Anita

  Äntligen så blev nyfikenheten nöjd en stund😀Väldans snygg klänning ! Var finns den att köpa..Säg inte att du gjort den själv eller att den är köpt för lääänge sedan! Ha det gott😀

 8. Sofie

  Åh tack för härligt svar och länge leve kärleken oavsett kön 🙂 läser din blogg varje dag och slås alltid av värmen er familj utstrålar i bloggen 😄

 9. Ida

  Hej! Jag lever också med en kvinna och har barn med henne. Känner igen mig i mycket av det du skriver. Vill bara informera personen som ställde frågan att alla inte behöver adoptera. Min fästmö har fött våra barn och jag behövde inte adoptera barnen. Här i Skåne är det iaf så att en inte adopterar om barnet görs i Sverige. Då går det till på samma sätt som för ett särkönat par som får barn och inte är gifta. Hade vi däremot vänt oss till en klinik i tex Danmark hade jag fått adoptera här i Sverige.

  Ni är så jäkla fina ihop du och Anja!
  Ta hand om er, Ida

 10. Matilda

  Åh vilket fint inlägg! Ni är såna fina förebilder <3 Jag har också en historia av hetetoförhållanden bakom mig innan jag hittade mitt luvs kvinna och i detta nu sitter jag och ammar vår 10 dagar gamla bebis som kommit till världen med hjälp av en donator. 😍 Livet är underbart! <3

 11. Nina

  En undran varför du inte ser dig som bisexuell?? Men jag förstår och respekterar ditt resonemang om att man blir kär i en person och inte ett kön

  Är själv bisexuell har haft relationer med både män och kvinnor och i nuläget tillsammans med en man som oxå är bisexuell

  Tack för en jättehärlig underbar och ärlig blogg 💞💞💞💞💞

 12. pernilla holmen

  ni är så fina tillsammans Anja o du, ni utstrålar sån glädje o kärlek,,jag är så glad för eran skull att ni fann varandra o evig kärlek, ni är sånna fina förebilder. tack för att ni finns många kramar till er önskar er allt gott

 13. Jeanette

  Transperans, underbart ord!
  Jag kallar mig fortfarande inte gay fast jag får väl inse att andra anser det om mig. Jag är Jeanette som blev kär i Lotta💕Aldrig tänkt tanken att tjejer skulle intressera mig. Och det gör de inte utan det är människan Lotta jag blev kär i, och från den dagen fanns det inget annat val.
  Bara på dessa 6 år har attityderna, nyfikenheten ändrats till det bättre.
  Där har ni en stor del, att ni öppet visar er kärlek, småbarnsliv, varannan veckas liv och allt det som gör er till en fantastisk förebild för alla andra som inte riktigt vågat ännu.
  Så tack för att ni är transparenta!🏳️‍🌈
  Kram

 14. Rose-Marie

  Så underbart att läsa och man blir så glad och lycklig. Jag känner igen mig så mycket i allt ni skriver om. Viktigt oxå att man blir kär i en person inte ett kön. Kram till er båda och barnen

 15. Ann-Sofie

  Fint att ni är öppna och berättar. Ett tillägg bara. Om man använder sig av donator på sjukhus i Sverige så behöver man inte adoptera barnet. Då blir båda vårdnadshavare utan att man behöver adoptera.

  1. filipparadin
   filipparadin

   Bra tillägg! Precis, så är det om man är sambos eller är gifta. Men om man fixar biffen i annat land måste man adoptera :). Kram F

 16. Sara

  Vad fint att ni vågar berätta så öppet!
  Ska väl erkänna att jag var en av de som läste i tidningen om er och tänkte: hoppsan det det var oväntat!

  Jag läser bloggen ibland och är imponerad över att ni är så öppna och ärliga. Det är ju sjukt egentligen men det är väldigt modigt av er! Det finns ju så mycket fördomar.
  Er blogg visar tydligt er kärlek och den kan ingen förneka eller klanka med på.
  Kram på er!

 17. Tobbe K

  Du är fantastisk. Ni är fantastiska. Förebilder. Privat, ärligt och fint svar. Tack för att du delar med dig. Kram från Karlstad

Annons