Filippa Rådin

Ordning i mitt kaos

Jag vill få ordning nu!! Överallt ser jag saker som jag vill hinna göra klart och få i ordning. Jag fattar inte hur det så snabbt kan bli kaos överallt. Vad är det som händer? Är det bara barnen som stökar till det och att jag borde få dom till att städa mer? Hur mycket städar era barn? Vad har dom för sysslor dom borde klara va och i vilken ålder?
Jag kan erkänna att Emmi som snart är 11 år har sluppit göra det mesta. På något sätt vill jag inte att hon ska behöva städa och göra massor av tråkiga saker då hon bara är hos oss varannan vecka. Dom dagarna är för dyrbara för mig. Men uppriktigt sagt, är det att göra henne en tjänst eller en björntjänst?

Det skulle vara spännande att höra vad ni har för uppgifter till barnen och hur de klarar dom och hur ni motiverar och i vilken ålder dom gör vad. Här hemma kommer Elvis som är 5 år att få testa på att ställa skorna på rätt ställen i hallen. Han gillar att rada upp grejer så jag tänker mig att han kan klara det. Även Emmi kommer att få hjälpa till med hallen ( det är ofta i hallen de bli mest kaos) Maximilian tänker jag vi kan leka fram att han får sätta allas leksaker i lådor och korgar. Dom gör ju en del av det på förskolan och där funkar det ju. Tänker att om vi bara får in det i vårt system här hemma så kommer resten att gå av sig själv. Svårigheten i vår familj är att våra dagar nästan aldrig är sig lik och att det oftast är andra barn eller vuxna som hälsar på och då blir det så extremt tråkigt att städa.

Och då en av oss föräldrar behövs för att hjälpa barnen med deras sysslor känner man sig nästan otillräcklig ibland när klockan slår fyra och vi sällan vet vad vi ska äta till middag. Kylskåpet gapar tomt eller så är man inte sugen på just det man har hemma… Hahaha jag tror jag kan rabbla upp så mycket små grejer som man borde bli bättre på eller få mer rutiner på.  Dessvärre tror jag inte att jag kan skylla allt på att jag är en kreativ människa och att jag älskar att vara stunden. Hemma hos oss är uppstartade projekt överallt men på något vis fint ändå.
Som jag skrivit lite under sommaren så har vi haft som mål att avsluta en hel del grejer och vi har jobbat på som sjutton och trots det är vi inte i mål. När ska man hinna allt och när ska det ta slut!!? Min hjärna ”poppar” ständigt och jag vill hellre vara i ett nytt projekt än i det som jag påbörjat. En TYPISK starter, jag vet!

Anja då? jo hon är rätt mycket för struktur och ordning, Det som stjälper henne är att hon antingen levt under sin mamma och pappas tak eller att hon bott på hotell hela hennes liv. Hon har typ fått lära sig under de senaste 5 åren att leva ett ”vanligt liv” som vi andra. Helt galet när man tänker på det. Vilket liv hon levt!! Så många saker hon upplevt och gjort och vad hon lärt sig med åren. Men också så mycket som hon inte har någon erfarenhet av eller är van vid. Enkla saker som räkningar, städning, laga mat och annat. Hon har alltid fått sängen bäddad hahaha!! Här hemma blir hon dock sällan bortskämd som på ett hotell hahaha

Idag har jag lite av en dipp som ni märker när det gäller tankar om att vi har total kaos här hemma. SÅ total jävligt är det kanske inte riktigt. Men känslan av panik att vi inte hinner göra färdigt saker vi påbörjat kommer till mig då jag sorterar kontoret och ser alla inbjudningar och förfrågningar som måste svaras på och att jag inte riktigt har koll på almanackan.
När jag tänker efter så avslutade Anja nästan min syhörna i källaren igår. Det saknas bara ett futtigt ben under bänkskivan så den står stadigt. Och jag har ju faktiskt städat hela kontoret idag och gjort alla kvitton som stressat mig alldeles för länge. Och det med Maximilian klängande runt benen då han igår kväll inte vill stödja på foten och får vara hemma idag.

Vi åkte till vårdcentralen på morgonen för att kolla upp foten. Han är ju inte den som klagar när han slår sig så vi blev lite oroliga när han även imorse verkligen inte ville stå på foten. Troligen trampade han snett igår. Elvis sa att han hade snubblat i vardagsrummet. Elvis brukar vara observant så han har nog rätt. Ingen vuxen var där då så vi såg inte vad som hände. Man vet ju inte vad det kan vara när de är så små och inte kan förklara Nu har han fått vila och vi försökt hålla honom still så hoppas vi det är bättre imorrn. Under dagen idag har han själv listat ut att han kan krypa för att ta sig fram istället, den ungen är fantastisk 🙂 Men att han varit hemma och haft ont gjorde att dagen för oss blev lite snurrig.

Skönt! Nu har jag skrivit av mig en hel del frustration över dagen nu är det dags för mig att ta ett djupt andetag, vända och greppa tag i det min älskade fru lärt mig. Fånga positiva saker med dagen! Tänker jag efter och ser med klar blick är det inte svårt att hitta motsatsen till frustration. Jag har, städat och strukturerat hela kontoret, varit till vårdcentralen med lillhjärtat, lämnat igen krukor som inte blev bra hemma hos oss, hjälpt mamma med blocket annonser, scannat alla våra företagskvitton, köpt snittblommor, bjudit vår kompis Maria på lunch, varit på biblioteket med barnen, fikat nere på stan med familjen, haft telefonmöten…. ja ni hör, vad är det som får mig att vara missnöjd!!!? Vad är det som gör att dom flesta av oss fokuserar fel!?

Glöm inte att precis som jag försöka att lyfta dig själv innan du somnar, det är du mer än väl värd!!! Stor Kram FIMG_3166 IMG_3172 IMG_3169IMG_3178IMG_3188IMG_3197IMG_3196 IMG_3205 IMG_3202

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Maria

  Vi har lärt barnen att lägga sina smutskläder i tvättkorgen istället för att ”slänga dem runt om i huset”. Nu är det superskönt att slippa tjata om en sån sak. De är nu 8 o snart 7 år o gör det per automatik. Känns gött eftersom att jag själv vid 29 års ålder (då första barnet kom) inte lärt mig detta 😝😂👍 😉 Men nu kan jag oxå!

 2. Anne

  Vi körde med ”sommarsysslor” i somras, då de gjorde två saker var dagligen, i slutet av sommaren utföll en semesterpeng på 300 kr vardera då vi åkte till Sthlm. Uppgifterna var tömma diskmaskinen, gå med sopor, packa in varor, duka/duka av, plocka från golvet mm. Det klarade de av galant, de fyllde 6 resp 8 år nu i somras. I vanliga fall har de ansvar för att hålla ordning på sitt rum. Nu funderar vi på hur vi ska få till ett system i vardagen där de kanske gör en syssla dagligen? Lillasyster på 3 år hjälper till med att tömma diskmaskinen, plockar upp leksaker m.m

 3. Malin

  Det där med röra känner jag igen. Nu är det 2 år sedan skilsmässan och exmaken flyttade ut ur huset, men först nu börjar jag bli av med alla hans saker. Det innebär att mitt hus är ett bombnedslag med flyttkartonger och bröt överallt. Får glädja mej med att kallvinden äntligen är genomgången. När det gäller att barnen ska hjälpa till så har vi delat upp tex städningen. Jag skurar bad och toalett, J 12 år dammar och L 18 år dammsuger. Jag ber bägge att hjälpa till med olika sysslor när de uppstår såsom hänga tvätta, tömma och fylla diskmaskinen, laga middag m.m. Jag tror att du gör Emmie en björntjänst om hon inte får lära sej olika sysslor. Prata ihop dej med P om hur ni ska göra med henne i de olika hemmen. Det blir inte bra om bägge vill ”skona” henne från arbete. Ni kan ju göra olika saker beroende på vad som behöver göras. Tex laga mat, tömma disken, vika tvätt osv då umgås ni även om ni gör hushållsysslor. Sen till vintern brukar min 12 åring skotta snön. Det blir inte snörräta rader eller perfekt men det blir så att vi kan ta oss ut ur huset. Dvs good enough. Lycka till med dina tankar

 4. Lisa från Skåne

  Hej! Mina barn fick i Emmis ålder städa sina rum själva och fick städa hallen vars en gång i veckan. Nu är Elvis så liten så för att underlätta för honom att plocka upp leksaker, kan du ta ett foto på bilarna och klistra upp på den lådan dem ska vara i etc.

 5. Johanna

  Känner så väl igen det där. Mina barn (11 och 13) är hos mig varannan vecka och vill inte tynga dem. Plus att de har i mitt tycke lite väl mkt ansvar hos sin pappa…
  men till hösten tar vi tag i det. Detta ska de göra:
  Ställa undan i hallen (hög igenkänning)
  Packa träningskläder
  Lägga smutstvätt på rätt ställe
  Duka/duka av
  Tömma diskmaskinen
  Lägga in ren tvätt i sina garderober.
  Sen hjälper 11-åringen till att dammsuga hela lgh då och då, men då får han 20kr för det.
  Lycka till!

 6. Maria

  Har barn i ålder 5 år, 7 år & 9 år. Här hemma har vi inga skor, jackor, skolväskor slängda i hallen. Barnen har fått lära sig att sätta sakerna på plats.
  Efter maten sätter alla in sin stol, torkar av vid behov på sin plats och ställer disken på vasken alt direkt i diskmaskinen. Barnen leker med sina saker på ovanvåningen, så bottenvåningen är leksaksfri. Dom får själva ta fram kläder (med stöd av oss föräldrar) inför morgondagen, lägga smutstvätt i tvättkorgen, hänga upp sina duschhandukar mm. Den stora tjejen får göra lite extra, såsom lägga in sina nytvättade kläder, gå ut med sopor, hämta posten och liknande enklare sysslor. Vi har lekt fram en del, men även satt upp gemensamma regler. Man får vara tjatig ett tag, sen händer det helt plötsligt och går på rutin. Barnen känner sig inte belastade utav detta, utan snarare stolta över att hjälpa till 🙂
  Ett tips är att utgå från vad barnen får göra i skola och på förskolan. Sär är det normalt, så vad är skillnade gentemot att göra det hemma? Barn är smarta och hjälper gärna till om man bara förklarar för dom. Sätter ni upp regler nu så lär ni ha mer ork/energi, slipper folks åsikter ang barnuppfostran, barnen får det automatiskt i sig mm. Lycka till & hör av dig om du önskar fler tips!

 7. Kerstin

  Jag skulle säga att du gör henne en björntjänst….inget slavläger självklart men att vara med och städa och ha sina små uppgifter ger de mer än man kan tro. Mina barn OCH man fick bla. egna tvättkorgar när de var 9 och 13(gubben liiite äldre) Bara för att jag var så less på den enorma tvätthög vi jämt hade. Var och en fick ansvara för sin tvätt förutom handdukar, lakan och sånt. Lite gruff i början men sen flöt det på väldigt bra. Glömmer aldrig när äldste flyttade hemifrån och ihop med en kompis. Kommentaren han hade en gång va….._ och han vet inte hur en tvättmaskin fungerar?! Nästan lite bestört och orolig över att inte kunna en sådan enkel sak….
  Så mitt råd är att ställa lite mer krav än idag. Ni hittar säkert något som passar hos er…

 8. Jenny

  Hej!
  Det där med stök hemma är ju alltid ett aber. Jag har berikats med tre bonusbarn som bor med oss på halvtid så jag förstår dina tankar om att man vill låta de slippa det tråkiga medan de är hos en. Jag tror kanske att det är det dåliga samvetet som kan spela in i den känslan. Inga barn, som kommit upp i en viss ålder, tycker det är roligt att städa eller plocka undan, varken de bor med oss jämt eller på halvtid. Men att växa upp utan att få ta ansvar för sina egna saker tror jag inte någon vinner på. Vi vuxna blir förmodligen frustrerade inom sinom tid, och barnen kommer få en ”chock” när de plötsligt måste ta eget ansvar. Nej, jag tror på att ge barnen ansvar anpassat efter egen förmåga och ålder, så får de känna sig nöjda och vi vuxna slipper plocka efter alla hela tiden, istället för här och där.
  Tack för att du delar dina tankar och erfarenheter, både de goa å de jobbiga. Det väcker tankar hos mig!
  Kram

 9. Lina

  Mina barn blir 9 o 6 i höst här och de bäddar alltid sina sängar på morgonen. Oftast vrukar lillebror be storasyster om hjälp:). Sen när dom har lekt färdigt med något och ska börja med något annat är de duktiga på att städa undan det första just för att det inte ska bli alltför mycket senare. Skor o kläder hänger de alltid upp efter sig och den stora är duktig på att lägga fram kläder på kvällen innan till skolan. Jag tycker nog man kan pucha barnen lite till att göra vissa saker i drn mån de kan för sin ålder. Det tror jag bara är bra för dom. För mig och mina barn funkar detta toppen och det känns bra för oss!!
  Älskar att läsa din blogg och få följa ert liv. Ni är en mycket fin och kärleksfull familj.
  Många kramar Lina