Filippa Rådin

Min snippa!

-I samarbete med OHNO-ohnoDet är min kropp. Min snippa som jag är vansinnigt rädd om och inget jag stoppar upp vad som helst i! Nej tack, här bestämmer jag själv till hundra procent.

Vaginan har en av kroppens känsligaste slemhinnor och tar upp kemikalier 10-80 gånger mer effektivt än via matsmältningen. Tänk er då att den genomsnittliga kvinnan har tamponger i 6 år av sitt liv! 6 ÅR! Jag behöver knappt skriva vad jag tänker om det. NI fattar. Det är inte bra! Vi måste vara rädda om oss! Vi är inte bara viktiga för oss själva utan för alla runt omkring oss också.

Men det sjukaste är nog ändå att vanliga tamponger inte testas idag av kemikalieinspektionen som ju annars testar allt från hudkrämer till plåster och kondomer innan dom får börja säljas på svenska marknaden. I studier med icke-ekologiska tamponger har man hittat ämnen som är kopplade till cancer, fertilitetsproblem och allergier. Varför prioriteras inte en produkt som många av oss kvinnor använder??

OHNO startades för att göra mensen enkel och smidig av en galet driven och modig tjej, Charlotta Larsson. Det är pga henne jag gör det här inlägget. Hon imponerar stort! Hon vill inte bara förändra situationen för dig och mig hon väljer även att engagera sig i Ugandiska skolflickor så att dom kan fortsätta sin skolgång utan avbrott.

Anja och jag är väldigt måna om miljö och hälsa och även om vi fått vår första box med tamponger så kommer vi att fortsätta använda OHNO:s giftfria även i fortsättningen. Jag vill inte att vi/ni ska bli förgiftade och att fler ska fatta grejen med ekologiska tamponger.

Går du in och börjar prenumerera nu med vår kod får du en bra start! Signar ni upp er nu på www.ohnobox.com med koden:  anjafilippa (gemener) så får ni den första boxen med ekologiska tamponger för bara 45 kr (porto ingår), det är 50 % rabatt!!

Puss på er😘 F

ohno

-I samarbete med OHNO-

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lisa

  Hej, Först vill jag ge en tumme upp för ekologiska tamponger. Och en ännu större tumme upp för menskopp. Men sen vore en faktakoll på sin plats. Kemikalieinspektionen testar inte rutinmässigt hudkrämer, plåster eller kondomer innan de får säljas på marknaden. Möjligtvis kan det göras i specifika tillsynsprojekt. I sådana kan också tamponger testas. Skicka ett mail till dem och förslå att de ska testa tamponger så kanske de gör det. Vore jätteintressant!

 2. Sandra

  Jättebra att du ta upp detta. Tycker vi prata alldeles för lite om mens och skydd och allt vad som följer med det.
  Det är ju en stor del av våra liv som kvinnor.
  Tack för infon och tips 👍🏽

  Kram Sandra

  1. filipparadin

   det är ju precis så det är, vi kvinnor har inte så mycket val😊. stor kram på dig och hoppas du får en fin dag! F

 3. Amanda Rosen

  Hej Filippa!

  Tack för att du tar upp den här viktiga frågan!

  På Kemikalieinspektionen håller vi just nu på med ett tillsynsprojekt av olika typer av mensskydd. I projektet undersöker vi bland annat tamponger, bindor och menskoppar. Orsaken till att vi tittar på detta är inte att vi fått så många indikationer på problem med farliga kemikalier i mensskydd, utan att många använder mensskydd regelbundet och att exempelvis tamponger kommer i kontakt med slemhinnor vid användningen. Därför har vi bestämt oss för att göra stickprovskontroller.

  Det finns inga specialregler för kemikalier i mensskydd, utan samma regler gäller som för alla sorters varor inom EU. För till exempel hudkrämer, plåster eller kondomer gäller andra regelverk men inte heller där görs förhandskontroller av vilka kemikalier de innehåller. Det är företagen som är ansvariga att se till att mensskydd är säkra att använda, och vi från Kemikalieinspektionen kan göra stickprover för att kontrollera att företagen följer lagen.

  Hälsningar Amanda Rosen, inspektör på Kemikalieinspektionen

 4. Karin

  Hej! Låter bra med giftfria tamponger. Men vill även tipsa om menskopp. Toppen bra för både miljön och snippan! 🤗

 5. Ida

  Rekommenderar menskoppen!
  Förenklar livet 🙂
  Såg förresten dokumentären med Anja och dig, eller det var väl mest Anjas karrär i fokus men det som berörde mig mest var er öppenhet och kärlek! 🌈 Bra söndags förmiddag med andra ord

  1. filipparadin

   Underbart med att du blev berörd av dokumentären 😊 var det i hjärtat på Anja? Den filmade vi under flera år😊😊. Stor kram F

 6. Emma

  Men herregud har aldrig tänkt på att tamponger inte testas innan. Använder aldrig tamponger & har aldrig gjort. men är det samma sak med bindor? Har opererat mig och använt bindor i snart 6 veckor och vissa märken klarar jag inte av. Det kliar och blir hemskt.

  Hejja denna tjej. Bra att någon tar tag i det!!!

  1. filipparadin

   Visst är hon grym! om inte annat för att hon väcker debatten kring att det vi kvinnor inte kan välja bort inte testas så att vi vet att det är säkert att ha närmast kroppen. kram F