Anjas brutala krasch. – Filippa Rådin
filipparadin

Filippa Rådin

Anjas brutala krasch.

IMG_3649

Nu har Anja gått in i en hektisk period med massor av resa hit och dit. Jag har alltid tyckt det varit jobbigt när vi är ifrån varandra. Det blir så tråkigt hemma. När Anja var aktiv så hände det att vi inte sågs på 2 månader eller mer. Det var en olidlig väntan tills hon var i min famn igen. Sen blev det inte bättre av att hon åkte störtlopp och att jag oroade mig över att hon skulle riskera livet i något hopp eller sväng. Väntan på att tränare eller hon själv skulle ringa och säga att det inte var bra låg alltid där längst bak i magen.

Nu har egentligen Anja, genom hela sin karriär varit grym på att undvika att krascha, åka in i nät och slå sig hårt. Hon samlade bara ihop alla “outnyttjade” tillfällen till en megastor i OS i Vancouver i stället.  Enligt henne själv är kraschen Vancouver inte den som satte sig värst i kroppen efteråt, det fanns andra som gjorde lika ont och var jobbigare att komma över. Ibland tänker jag att min frus psyke inte riktigt är från den här planeten. men så är hon bäst när det gäller också. Alltid i alla situationer, bäst när det gäller. Hon fungerar bäst under press . Anja har många kvaliteter och ni fattar att jag älskar henne totalt men när jag ser henne fokuserad och med “den där” bestämda blicken, shit! Då är jag knäsvag, det är bland det häftigaste jag vet!

Jag vet dock att kraschen hon gjorde på träning i Norge varit den svåraste att skaka av sig. Anja fick som ensam tjej köra störtloppsträning med världseliten på herrsidan och imponerade stort och körde typ lika snabbt som herrarna men kraschade även rejält illa. Hon tappade skidan i ett slag när hon skulle göra en sväng i 120 km/h precis innan ett hopp. Den ända utvägen var antingen ett nät 10 m bort eller komma ut över hoppet på en skida, och en skida ut över ett hopp är inget allternativ.  Hon valde nätet, 120km/h – 0 på några meter in ett nät med plastkäppar vilket gjorde fruktansvärt ont. Men Anja är ju inte som alla andra tjurskallar utan hon stoppade blödningen i foten och nedre vaden genom att knäppa pjäxan hårdare och sätta den i högläge i liften, för ja inte hade hon tänkt sluta träna…. Det var i åket efter kraschen som hon skulle få testa Didier Cuche ´s skidor och den chansen tänkte hon inte missa. Vare sig killarna eller någon annan tycket hon var riktigt klok som stod på benen efter den vurpan, men Anja visste att om hon var snabb upp och iväg skulle hon om hon hade tur få 2-3 åk innan det sargade benet skulle svälla upp totalt och även göra för ont och med det skulle hon missa chansen att få testa material som hon annars inte kunde få tag på. Som sagt vad hon ibland klarar av mentalt är bortom mitt förstånd.  Hon blev borta i 2 v efter det med kraftig blödning i underbenet. Skidorna då? Jo hon gjorde såklart sitt snabbaste åkt med Didiers skidor och med lite övertalning fick hon även ta över dom skidorna ifrån Cuche. Det är min fru det!

Om ni inte vet vem han är så är han en av världens genomtiderna bästa herråkare och kommer ifrån Schweiz.

Njut av att det är lördag, det gör jag. Kram F

IMG_3656IMG_3620IMG_3662IMG_3640  IMG_3643IMG_3655IMG_3657IMG_3695IMG_3696IMG_3660

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
filipparadin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Rebecka

  Inte konstigt att man har varit imponerad av Anja sedan man var barn och hon redan då var känd för oss slalomälskare när vi bara var runt 10 års åldern,..hon ocks haha, Jag är född 82. Redan då på tidigt 90tal visste man att Anja var tuff och helt unik 💖 Tack för härlig läsning.

 2. Lina

  Hon är för härlig din fru. Och du också såklarr. Jag saknar att se Anja i backarna på tvn. Alltid lika spännande när hon var med. Därför är det så härligt att även kunna få följa hennes och ert liv efter hennes karriär, Det betyder mycket för många och så även för mig 💖
  Ha en fin kväll!

  1. filipparadin
   filipparadin

   Tack för fina ord! Till och med jag saknar ibland att se henne tävla i backen 😊. Ha en underbar helg💕F