Filippa Rådin

Vi har köpt solen!!

DSC03562

Vi har köpt solen!! Eller iallafall en ”solenergi” som vi ska njuta av i ca 20 minuter varje dag.

Innan vintertiden började var både Anja och jag helt galet trötta och barnen var nästan omöjliga att få ur sängen i tid. Det är så mörkt!! Jag går och tänder alla lampor i hela huset under eftermiddagarna för att det ska kännas lite ljusare än vad det är. Regnet har hamrat ner i backen under en så lång tid att det kändes som vi gick in i en slags vinterdvala. Men nu ni!!! Jag och Anja har köpt energilampor eller ljuslampor kanske man kallar dom. Vi har iallafall en lampa i alla sovrum så att både barnen och vi kan vakna upp bättre på morgonen och en lampa som lyser när vi jobbar. Dom som sitter i sovrummen börjar sakta lysa upp under en halvtimme innan larmet går. Den ska simulera soluppgång och sedan det bästa av allt så är larmet i form av fågelkvitter som ska ge en en bra start på dagen.

Lite ljusterapi har väl aldrig skadat. Hittade lite text om ljuset som våra lampor kan hjälpa till med, så nu ska vi råda bot på tröttheten och pigga på oss i vår familj.

Gör dig piggare, positivare och mer energisk!

Motverka mörkertrötthet (Mörkerdepression – Vintertrötthet)

Under den mörka årstiden drabbas många av oss av vintertrötthet eller av en svårare form därav mörkerdepression. Några vanliga symtom på dessa är: nedstämdhet, brist på energi, morgontrötthet, ökat sömnbehov, hungerkänslor, sug efter sött, rastlöshet och oro, minskad tanke- och koncentrationsförmåga, huvudvärk och i flera fall kombinationer av dessa, vilket ibland leder till en depression.

Ljus hjälper oss att komma över mörkertrötthet. 

Vårt behov av ljus är mycket stort då vi under den mörka delen av dygnet alstrar vårt eget ”sömnmedel”, mörkerhormonet melatonin. Denna produktion kan minskas om vi tillför ljus. Man räknar med att ca 90% av symtomen kan lindras eller helt enkelt försvinna med rätt behandling med stark ljus. Denna behandling är både enkel, billig och ej tidskrävande. Naturligtvis bör detta kombineras med motion, utevistelse och hälsosam kost för att nå maximalt resultat.

Ljus får oss att känna oss aktiva

När ögonen exponeras för starkt ljus ökar vår vakenhet, vår trötthet minskar och vi blir mer energiska.Det här gäller både på dagen och på natten. På morgonen, när ögonen fortfarande är anpassade till mörker, kan relativ måttlig ljusintensitet vara tillräckligt för att aktivera kroppen och minska sömnigheten. Under dagen krävs det mycket starkare ljus för att öka vakenheten, DSC03529 DSC03541 DSC03544 DSC03556

 

 

– 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sandra

  Det låter ju jättebra 👍🏽☀️
  Skulle jag nog med behöva. Få kolla upp denna lampa.
  Har depression som kommer i skov. Jättetufft ibland.

  Tack för tips 😊
  Kram Sandra 🌼

  1. filipparadin

   Ja testa den, jag tycker att den är toppen. har inte hunnit testa den så länge än men hittills känns det jätte bra. Kram F