Det är långt ifrån som när vi var små – Filippa Rådin
filipparadin

Filippa Rådin

Det är långt ifrån som när vi var små

-I annonssamarbete med Danske Bank –IMG_1518

Idag kanske det är viktigare än någonsin att prata ekonomi med sina barn då vi mer och mer använder oss av “abstrakt betalning” som kortbetalning och swish, Det är långt ifrån som när vi var små och fick en slant i handen. I barnens verklighet kan det lätt uppfattas som att vi föräldrar drar kort och handlar utan stopp, och som att pengarna inte har någon begränsning.

Hur pratar ni pengar med era barn?
Har ni inte tagit snacket än så kanske ni får hjälp av frågor som Danske Bank har sammanställt:

 • Hur mycket ska man ha i månadspeng?
 • Hur ofta ska man få pengar, veckopeng/månadspeng?
 • Ska man spara sin månadspeng?
 • Vad kan man spara till?
 • Hur kan man enklast spara?
 • Får man själv bestämma över sina sparpengar?
 • Vad är skillnaden på kontanter och digitala pengar?
 • Vad får/ska man använda sin månadspeng till?

sparschema

Hemma hos oss har vi köpt en kassaapparat till pojkarna (2,5 och 5 år) där vi leker affär, köper och lämnar tillbaka och där man ser att pengarna inte räcker i all evighet.
Emmi som är 11år är det annorlunda med, även fast hon gärna är med och leker med syskonen skulle hon inte stå ut med om vi lekte affär med henne när vi förklarar pengars värde. Med henne får man göra annorlunda och så att det fångar hennes intresse.

Vi har fram till nu suttit ner och skrivit på papper gjort sparschema så att man tydligt ser vad hon sparat, hur mycket hon har att röra sig med och sedan diskuterat hur vi ska hushålla med pengarna för att få det att räcka till det man vill ha.
Är det man vill ha för stunden det man verkligen vill ha i längden?
Kanske inte, men ibland kan det vara just det onödiga som är det man verkligen behöver, trots att det är onödigt.

Det viktiga för mig som mamma är egentligen inte vad hon köper utan att hon får möjligheten att pröva sig fram medan hon kan. För mig är det viktigt att lära sig ta konsekvenserna av att tar man av kakan kan det ta längre tid att spara till det som är lite dyrare och som man har som mål för framtiden.

danskebank

Emmi har sparat månadspeng på sitt vanliga bankkonto sedan hon började ettan och helt plötsligt så inser vi att vår dotter har blivit stor! Hon vill ha större ansvar, ta egen beslut och hon vill ha ett eget kontokort!
Förra året började hon så smått åka iväg på träningsläger själv med sina kamrater och det är något som vi med största säkerhet vet inte kommer att bli mindre. Hennes behov av att klara sig själv blir bara större i takt med att hon blir äldre. Då är det vårt ansvar som föräldrar att rusta våra barn på bästa sätt inför livets fallgropar. För Anja och mig är ekonomin en stor del i det ansvaret. Och nu är det dags för Emmi att ta nästa nivå och få större ansvar när det gäller sin egna ekonomi och för att hon inte ska vara helt beroende av oss som föräldrar.

Danske Bank har tagit fram en app som är kopplat till ett betalkort som gör det möjligt att börja testa på egen hand men med möjligheten att vi vuxna även kan titta och hjälpa till på ett snabb och smidigt sätt med mobilen, Appen är faktiskt så sjukt bra att jag med glädje tackade ja när barnen och jag fick möjligheten till det här samarbetet!
Vill du också komma igång med digital månadspeng kan du läsa mer HÄR

❤️F

månadspeng

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
filipparadin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sandra

  Mycket viktigt att ta upp det med ekonomi med barnen. Så bra förebilder ni är för era barn. Dom kommer säkert klarar sig fint när de växer upp 👍🏼⭐️⭐️⭐️

  1. filipparadin
   filipparadin

   Man hoppas ju på det bästa. Man kan inte göra mer än det man tror är rätt så får man hoppas att det håller hela vägen 😊. Kram F

  1. filipparadin
   filipparadin

   Ellerhur, tror det det är viktigare än vad vi själva tror, vi har ju varit med i utvecklingen från peng i handen till kort och swish och vet vad en krona är värd. Det har inte våra barn kram F