Filippa Rådin

Mina tankar om vaccindiskussionen.

DSC02505

En het potatis just nu när det kommer till samtalsämnen är vaccin. Personligen så är jag lite kluven i frågan. Det finns så många olika infallsvinklar och jag kan tycka att det finns en viss sanning i vad många säger, både hos förespråkare och motsägare till vaccin. Utbrottet av mässling har verkligen gett vaccindiskussionen fart! Sist det pratades så här mycket måste ha varit i samband med svininfluensan och narkolepsin som tragiskt nog fick en stora konsekvenser för människor pga just vaccinet. Men den här diskussionen som pågår just nu handlar inte om biverkningar. Den handlar om ”tvånget” att vaccinera, rätten till sin egna kropp eller valet att få bestämma själv. Jag tror ingen av oss som har barn vill riskera att utsätta det vikigaste man har för en onödig risk.

Som jag ser det så finns det inga garantier oavsett vilken väg man väljer att gå. Hypotetiskt, om vem som helst av oss skulle välja att inte vaccinera våra barn så finns det ingen garanti att dom kommer drabbas utav sjukdomen inte heller att det skulle innebära att det får följdsjukdomarna exempelvis mässling kan ge. Men det innebär inte heller att om vi väljer att vaccinera våra barn att det kommer drabbas utav biverkningarna som vaccinet kan ge. Sånt här kan varken jag, Du eller någon annan veta. Vi alla reagerar olika för att våra immunförsvar är olika.

Infektionssjukdomar kan bara drabba oss en gång i livet och tur är väl det. Men samtidigt kan den där enda gången också betyda för någon annan att det blev en gång för mycket.. Våra kroppar är fantastiska redskap och skapar skydd åt oss utan att vi ibland behöver göra något själv. Ta vattkoppor, många av oss i vuxen ålder har haft infektionen och vi vet att vi aldrig kommer behöva ha den igen. En härlig känsla! Och det här vaccinet har våra kroppar skapat själva. Men om vi exempelvis tar HPV virus, ett virus vi inte ser, känner eller överhuvudtaget behöver veta om att vi bär på. Det här viruset är ytterst sällan farligt för män, men för oss kvinnor kan det leda till livmoderhalscancer. Här har man tagit fram ett vaccin som kan skydda oss mot det två HPV virus, HPV 16 & HPV 18 som orsakar 70% av all livmoderhalscancer. Det här är ett vaccin som erbjuds till alla flickor redan i 10-12 års åldern. Bara ordet cancer får mig att skaka och då låter vaccin som kan motverka detta helt fantastiskt! Men åter igen faller beslutet på mig som mamma att bestämma åt mitt barn om dom ska få vaccin eller inte.

Jag tror personligen att det viktigaste av allt i en sån här stor fråga är att försöka se en helhet, för- och nackdelar. Vi har inga garantier för vad som ska hända oavsett vad vi väljer att göra. Däremot måste vi välja åt våra barn då det många gånger är i för ung ålder att på egen hand kunna fatta beslutet. Men jag tänker att mitt val inte ger någon annan rätten att klanka ner på mig som förälder oavsett beslut jag väljer att ta. Det är ett fritt val! Men sen tror jag också att det är skillnad på vaccin & vaccin. Att vissa framtagna vaccin är av en mer livsviktig form än andra. Jag väljer däremot att tro och hoppas på att vaccin är framtagna för att hjälpa oss. Men att biverkningarna i bland är större än sjukdomen själv och därför blir valet svårt..

Hur känner ni mina vänner?

❤️F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. A

  Våra barn nu 11 & 15år har fått vaccinationerna enl. barnhälsovårdsprogrammet så här långt. De fick även svininfluensavaccinet.
  HPV vaccinet fick dock inte dottern nu när det erbjöds. Mig veterligen var det endast 2 av ca 12 tjejer som inte tog. Man gick ut med att de va vaccin mot livmoderhalscancer, vilket är grymt fel. Det är ett vaccin mot HPV virus- som i sin tur KAN ge livmoderhalscancer. Dock informerade man inte om att man kan få Hpv trots allt… Vi resonerade som så att det är viktigt att gå på sina cellprovskontroller samt att skydda sig. Nu avvaktade vi även pga att vår dotter var sjuk sedan lång tid tillbaka utan diagnos vid det tillfället. Diagnosen kom sedan- Immunbrist o plötsligt så FÅR hon INTE vaccineras med flertalet av vaccinerna som finns. Hon får inte ta levande vacciner o de vaccin hon tar är inte säkert att kroppen tar till sig ändå. Hon vaccinerades mot säsongsinfluensan nu på inrådan av sin läkare- men vi vet inte om den hjälper… Vi vet alltså inte heller i dagsläget om hon är skyddad mot mässlingen, men om hon inte är får hon inte ta nytt vaccin 🙁 Så för oss är det superviktigt att folk runt omkring oss verkligen är skyddade- för att undvika att smitta vår tös!

  1. Karro

   Hur tänker ni kring att resa om ni inte kan vaccinera? Spännande att veta. Håller med dig att det är viktigt att vi som får vaccineras gör det, men så är det ok nye utomlands tyvärr. Ha en fin dag.

 2. Karro

  Hej, eftersom vi svenskar är ett internationellt folk som reser mycket och har mycket besökare hit, så tycker jag det är självklart att vaccinera . Dödligheten för tex mässling är hög runt om i Europa och i världen.

 3. Jeanette

  Oj alla har nog redan sagt allt men som barnsjuksköterska känner jag ett litet extra ansvar för våra allra minsta och sköra medmänniskor.
  Har man sett en baby som kämpar med att kunna andas för att den fått kikhosta så känns valet lätt.
  Jag tror vi måste hålla i minnet att över 300 miljoner msk dog i smittkoppor en sjukdom som nu är utrotad.
  Och att vi är många som väljer att vaccinera oss hjälper de som av olika anledningar inte kan vaccinera sig.
  Tack för en fin blogg!
  Kram

 4. Sofia

  Vaccin handlar också mycket om att värna om andra. Mitt barn skulle säkert klara ex mässlingen men inte ett sjukt barn. Och det sjuka barnet kanske inte ens kan ta vaccinet. När det gäller Hpv kommer jag vaccinera mina pojkar om Sverige inte förstått att införa det även för dem den dag det är dags. Så glad att dottern får det i skolan om 2år!
  Tack för en fin blogg!

 5. Josefin

  Eftersom just mässlingvaccinet är vad som diskuteras tycker jag det är dåligt att inte vaccinera. Varför? Därför att riskfaktorn är minimal, extremt extremt liten. Mediciner och vaccin i allmänhet tycker jag är värda att tänkas på en och två gånger. Men storleken på diskussionen för mässlingvaccinet är oerhört oproportionell i förhållande till den risk som tas med att vaccinera. Faktum är att det är en oerhört större risk att drabbas av själva sjukdomen än att få negativa biverkningar av vaccinet. Givetvis ska man respektera alla föräldrars val, samt förstå att föräldrarna tänker ur olika perspektiv. Men när det gäller just mässlingvaccinet tycker jag inte den tanken är okej, Ovaccinerade barn som egentligen tål vaccinet riskerar att göra de som faktiskt inte tål vaccinet sjuka, ifall sjukdomen sprider sig i landet som den nu är på väg att göra. Det är detta som är poängen med att massvaccinera, och den blir värdelös när föräldrar har en skev bild av de minimala riskfaktorerna.

 6. Anna

  Filippa! Många är liksom du fundersamma kring detta med vaccinationer. Tyvärr har känslor fått styra över fakta på senare tid… Fake news etc. Man slutar tro på vad som är vetenskapligt bevisat och väljer att gå på sin egen känsla. Man är också som förälder tveksam till att utsätta sitt barn för något som eventuellt kan ge följdsjukdomar. Faktum är dock att vi vaccineras mot infektioner som har mycket allvarligare följder än vad vaccinet i sig eventuellt skulle kunna ge. Att vi inte ser vissa av dessa infektioner och dess effekter idag beror på att vår ”population” har bra vaccinationsteckning. Inte på att orsaken till infektionen på något sätt eliminerats. Detta betyder tex att om vi skulle ha låg täckning av mässlingsvaccinet skulle dödlighet av mässling öka!
  Det cirkulerar en del rykten kring biverkningar av vaccin – tex att man har en ökad risk för autism efter mässlingsvaccinationer. Detta var en felaktigt publicerad vetenskaplig studie (eller ovetenskaplig då) som sedan länge är borttagen och dementerad. Fakta 🙂
  Vi skyddar alltså varandra genom att vara vaccinerade. Istället för att tänka att det handlar om att vara tvingad kan man tänka att man tar ansvar för varandra i samhället genom att vaccineras sig om man kan. Vilken förmån!!! Beslutet man måste ta är alltså om det är viktigare att jag själv inte riskerar att få en eventuell (oftast finns ju dessutom inga!) biverkning eller att förhindra att populationen/samhället blir utsatt för en mycket större risk.
  Och till sist – man kan INTE äta sig till ett bättre rustat immunförsvar mot (vissa dödliga) infektioner. Det är fakta och inget annat 🙂
  Så – jag tror inte det är ett val vi behöver göra – vi kan helt enkelt lita på att våra myndigheter, läkare och forskare har rätt kunskap i detta1

 7. Nathalie Sandstedt

  Hej, jag undrar vilka eventuella biverkningar du syftar på som skulle vara värre än sjukdomen vaccinet är för? Det vill säga mässlingen. Jag skulle verkligen önska att du förtydligade det. Syftar du på autism? Det finns en sedan länge avfärdad myt om ett eventuellt samband mellan vaccin och autism. Detta grundar sig i en enda studie från 1998 som sedan drogs tillbaka då den var felaktigt genomförd och då man hade förfalskat resultaten. Där och då föddes myten. En myt som tillbakavisats av forskning upprepade gånger. Ändå lever myten vidare, vad kan det bero på? Kanske för att autism visar sig och diagnostiseras i ungefär samma ålder sim barn är bär de får sin andra dos. Men det finns inget samband, det har forskning visat. Så igen, vilken eventuell biverkning är det du syftar på? Och slutligen: alla föräldrar har rätt fatta beslut för sina barn men detta ska göras baserat på fakta och inte myter. Du har ett ansvar som bloggare när du bidrar till mytbildning och rädsla. Ta ditt ansvar och skriv en rättelse.

  Med vänlig hälsning
  Nathalie

 8. Anna

  Ang HPV, det är ungefär hälften så många män som kvinnor som årligen får cancer som är HPVrelaterad. Därför finns ett förslag om att även pojkar ska omfattas av detta vaccin i barnvaccinationsprogrammet. Jag är för vaccinationer som är relevanta, dvs främst de som ingår i barnvaccinationsprogrammet. Sen finns det ju tex barn som bor i områden där det är stor risk för tbe och som behöver tbevaccin. För oss i Sverige är det lätt att välja bort tex mpr för de flesta av oss har inte sett komplikationer eller känner någon vars barn dött av mässling. I delar av världen där tillgången på mpr inte funnits så länge har jag svårt att tro att föräldrar väljer bort mpr för de har sett mässling på riktigt.

 9. Lotta

  Mot HPV som är ett virus kan vi inte vaccinera oss mot. Virus går inte att skydda sig emot med hjälp av vaccin det bör vi alla vara på det klara med! Jag är vaccinerad mot röda hund och vattenkoppar men jag fick båda! (Är född på 70-talet. )har själv 3 barn (20-17 år) som alla fått vaccinskador och hade jag varit så påläst när dem var små som jag är idag, då hade jag aldrig vaccinerat dem. Vi föräldrar ska verkligen sätta oss in i allt vad det gäller vaccin och inte bara tro på allt. Läs bipacksedeln så förstår man hur tokigt det kan bli! Ber ni som vaccinerar era barn om att få kolla den? Gå in på http://www.vaccin.me så kan man läsa lite. Hon har själv vaccinskadade barn och därav läst på och skaffat all kunskap! Om dem som väljer vaccin behöver dem då va rädda att träffa barn som inte valt vaccin? Om nu vaccin hjälper så bör ju dem vaccinerade ha skydd!så dem inte blir sjuka! Jag halshugger inte folk som väljer vaccin och därför tycker jag det ska va ömsesidigt tillbaka. Intressant att du tar upp detta nu när det är så mkt prat om det;;) tack för en bra blogg!

  1. Anna

   Lotta – tyvärr verkar du vara väldigt dåligt insatt i fakta.
   Man kan visst vaccinera mot virus – det gör vi hela tiden med mycket god framgång mot en rad virus i hela världen. Jag tror du blandar ihop vaccin med antibiotika?
   Vaccin.me är en vaccinkritisk sida som tyvärr inte använder några vetenskapliga belägg i sina resonemang och argument. Det är helt enkelt hum-bugg/hittepå. Det är såklart jättetråkigt med de som upplever att man fått biverkningar av ett vaccin. Dock väldigt svårt bevisa att det hänger ihop. Det är viktigare att se till fakta (för de finns!) och att förstå att man måste väga (eventuella) nackdelar med att inte vaccinera mot att vaccinera. Det vore jätteskönt om vi alltid var helt garanterade att inget kan hända men ibland får man helt enkelt välja det bästa alternativet. De vaccin som släpps ut har gått igenom en massa olika nivåer av tester och är vetenskapligt belagda att de ska få användas. Inget hittepå utan oerhört strikt kontrollerat.

   1. Anna

    Tillägg: många av de infektioner vi vaccinerar mot har många människor genom tiderna dött av. Vi tar enorma risker i samhället om vi väljer vägen att inte vaccinera oss mot i många fall dödliga infektioner. Väljer man att inte vaccinera sina barn kan man alltså tycka är både oklokt faktamässigt och riskmässigt, men också väldigt och själviskt. Se gärna filmen ”The vaccin war” som finns på youtube för att se argument från båda sidor!

 10. Malin

  Hej! Intressant! Vilka biverkningar syftar du på angående mässlingenvaccin? Som är vetenskapligt belagda.
  Nyfiken!
  Gillar din blogg!:)
  Kram!

 11. Sofia

  Jag håller ju delvis med i ditt resonemang men en viktig del tas inte upp.
  Jag skiljer lite på vaccin som ingår i svenska vaccinprogramet och vaccin som poppar upp för tex influensasjukdomar.
  Det finns ju faktiskt barn som inte kan vaccineras pga funktionshinder mm.
  Om föräldrar inte vaccinerar sina barn enl vaccinationsprogrammet när de kan är risken större att barn som inte kan vaccineras drabbas av de här sjukdomar.