Filippa Rådin

Funderingar kring påsk och skärtorsdag

Igår var det Skärtorsdag den dagen innan häxorna återvände från blåkulla.

Jag var tvungen att sätta mig och googla lite på påsken, Varför vi firar den som vi gör? Att det är en kristen högtid visste jag, men just alla dom här andra detaljerna så som påskkärringar, påskris och allt annat som hör själva påsken till, varför vi har det?

Sen en annan sak… mitt i allt googlande slår det mig, varför infaller påsken på olika datum medan exempelvis julafton alltid är samma?! Båda hör ju till en kristen högtid där vi firar födelse och uppståndelse, borde inte uppståndelsen vara på samma datum då? Är det någon av er som vet mer än att det hänger ihop med fullmåne och första söndagen därefter?

Hur som helst så hittade jag lite information om våra söta små påskkärringar. Idag är påskkärringar väldigt trevligt att stöta på, barnen som klär ut sig, det målas fina teckningar och man går runt och knackar dörr. Men i grunden så handlar hela påskkärring grejen om häxor. Man trodde att dom reste tillbaka från blåkulla natten mellan skärtorsdag och långfredag efter att ha träffat djävulen. Ursch, den häxan eller påskkärringen hade inte jag vilja stöta på i alla fall.

Jag måste ändå säga att jag är glad att vi kommit längre och att det blivit en “modernare” och framförallt mycket sötare tappning av vad påskkärringarna innebär. Idag kan man liksom inte få nog, jag har gärna massor av små påskgummor och påskgubbar som får komma och knacka på min dörr eller för den delen påskkaniner som Maxi och Elvis var igår. Hur söta var dom inte!? När Maxi drog igång sitt kaninhoppande av lycka efter att jag snabbt gjort ett diadem med kaninöron till honom svämmade mitt mammahjärta över😊😍

Hoppas att påskhelgen börjat precis som ni önskar, vi ligger i stugan och kurerar oss och ser ut över vackra fjäll, bästa tänkbara😍!

Kram❤F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. K Westlund

    Visst är det roligt att ta sig en funderare ibland? Härom veckan läste jag barnens bibel för min son. (Tycker att det är bra att känna till de bibliska historierna, religös eller ej.) Där står det att Jesus gick in i Jerusalem för att fira påsk. Så påsken fanns innan korsfästelsen. Det hade jag helt glömt av…