Granola frukost – Filippa Rådin
filipparadin

Filippa Rådin

Granola frukost

Egengjord granola, går det att äta något godare till frukost. Jag tror verkligen inte det. Här hemma hos oss är det något som alla älskar, både stora som små och det bästa är att man bara kan prova sig fram till man hittar sitt favoritrecept. Det är lite som i barnens lek, egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Sen är det bara ett plus att det är väldigt enkelt att göra, det som tar längst tid är egentligen själva torkningen i ugnen.

Här är mitt favoritrecept på Granola det är för en liten sats men jag brukar alltid göra dubbelt eller ännu mer. Är det första gången man ska testa så prova en mindre mängd och se så ni gillar den. Annars kan ni alltid testa med andra ingredienser som ni uppskattar mer 🙂  Sätt på ugnen 150 grader, förbered plåtar med bakplåtspapper.

 • 2 dl äpplejuice ( jag köper JO med 100% frukt)
 • 1/2-1 dl Honung ( här har jag testat lite olika både Algave och lönnsirap det är en smaksak, våga att prova och se vad som passar er. Vill man ha en sötare granola tar man mer honung, jag själv går alltid på 1/2 dl sött)
 • 1/2 dl koksolja ekologiskt
 • 1/2 dl chaifrön
 • 1 msk vaniljsocker
 • 1 tsk flingsalt

Allt detta häller jag i en kastrull och sätter på låg värme , det ska absolut inte koka, men fettet ska smälta och när allt har tjocknat och chiafröna har fått gelé runt omkring sig är det klart. Blanda under tiden alla torra ingredienser i en stor bunke. Flingor, puffar, koks och nötter. OBS!! Blanda inte tranbär och äpplen det ska i när granolan är färdigrostad.

 • 3 dl boveteflingor
 • 3dl dinkelpuffar
 • 2 dl kokoschips
 • 7 dl blanda nötter,frön och kärnor som ni vill. Alla nötter, frön och kärnor ska givetvis vara naturella! (Cashewnötter, mandlar, hasselnötter, paranötter, valnötter solroskärnor, pumpakärnor. Ta det ni har hemma men ha tyngden på nötterna, jag älskar att ha mycket Cashewnötter!)
 • 2-3 dl tranbär
 • 3dl torkade äppeltärningar (jag köper Urtekram)

Tillsätt vätskan lite i taget och blanda väl, bred ut blandningen på plåtarna och rosta i ugnen i ca 45 min. Jag ställer timern på 10 min åt gången och rör om då och då så att jag inte bränner granolan för det är lättare än man tror att bränna den. Jag lovar, har själv gjort det mer än en gång :).

När Granolan är torr och färdig rostad blandar jag i tranbär och äppelbitarna. Mums!

Läs mer om när jag överraskade Anja med frukost. 🙂

Hoppas ni får en fin lördag kram F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
filipparadin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.