Filippa Rådin

Att exponera sina barn

Att exponera sina barn på sociala medier har blivit en allt större fråga under dom senaste åren, vad är okej och vad är inte okej? Fullt förståeligt eftersom vi numera alltid bär med oss en kamera i fickan och att social medier nu är en sån stor del av allas vår vardag. Vi vill i större utsträckning dela med oss av det vi uppskattar och upplever med vår omgivning. I förra veckan användes fina Jessica Lagergrens bilder av ett tv-produktionsbolag, där dom helt togs ur sitt sammanhang och blev förknippade med partiet jag inte vill nämna med namn. Vi ska alla vara skyddade mot att sånt här inte ska kunna ske med hjälp av upphovsrättslagen, men tyvärr händer det ändå.

Vi, Jag & Anja har valt att inte exponera våra barn fullt synligt i våra egna sociala kanaler. Men det spelar ingen roll, jag hade blivit riktigt arg om jag såg någon nyttja mina bilder till något helt annat ändamål. Men även om vi bestämt oss för att inte exponera våra barn så hindrar det inte andra, kanske är dom på ett kalas och det fotas sedan delas bilden. Egentligen helmysigt att kunna se hur glada barnen var och hur kul dom hade. I en sån situation blir det konstigt nog annorlunda för mig, för där och då förknippas inte barnen specifikt till oss. Utan där är dom en i gänget som hänger och leker med sina vänner. Så som samhället och tekniken är uppbyggd nu är det nästintill omöjligt att helt skydda sina barn från att hamna på internet. Jag kan göra mina aktiva val, men det är svårt som förälder att vara överallt och peka med fingret åt andra. Men det ger däremot ingen annan rätten att utnyttja bilderna.

För oss börjar Emmi vara så stor nu att hon själv kan avgöra vad som är OK att vi delar och inte, vilket gör att hon blir mer synlig medan grabbarna fortfarande är lite för små. Elvis förstår men ser inte riktigt den stora bilden av vad internet gör. Den dagen han är helt med på banan då kommer förmodligen han kunna synas mer eller inte alls, det blir helt upp till honom själv.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma

  Jag har inte Facebook och inte Instagram längre
  Jag ville lägga upp allt på mina barn visa hela världen vilka fina barn jag har men inser att jag vill inte det egentligen så jag tog bort de sociala medie kanaler jag har och det är såååå skönt.

 2. Sam

  Som ni gör nu (också Isabella Löwengrip) verkar funka bra, fullt påklädda barn där inte ansiktet syns. Då får följare se av ni gör och hela miljön ni vistas i men ansiktena får de och ni behålla för er själva. Alla mössor och hjälmar är ju helt perfekta i sammanhanget! Barnen kan fara illa i skolan med mobbing eller utsättas på annat sätt bara för att de har kända föräldrar och de ska inte behöva axla det ansvaret att försvara er föräldrar, att växa upp och passa in är nog svårt ändå för barn och ungdomar och att visa upp precis allt online är nog inget som gynnar ett oskyldigt barn. Jag tycker ni sköter den här biten bra. (Jag är jättenyfiken på hur lik Anja Maximilian är men får väl vänta tills han börjar dyka upp i skidtävlingarna på TV i framtiden 😉

 3. Veronica

  Ja det är inte lätt för någon av oss idag med alla mobiltelefoner.
  För oss ”icke kändisar” är det nog ett betydligt mindre bekymmer än vad ni i er familj som har en förälder som är en av Sveriges mest älskade/uppskattade/hyllade idrottskvinnor.

 4. Sandra

  Förstår dina tankar. Se mer och mer på sociala medier hur barn exponeras. Ibland tänker jag det, undra om deras föräldrar vill det eller inte. Typ om dom är på kalas eller så. Jag själv är jättenoga med att inte lägga ut bilder på min kompis barn eller andra utan att fråga. Jag vill själv inte vara med på bild sociala medier och vill veta om nån lägger ut på mig. Måste få mitt godkännande först, larvigt kanske en del tycker. Men så vill jag har det 😊
  Ni är så kloka föräldrar 😊
  Må så gott
  Kram Sandra 💕

 5. Jenny

  Tycker det är helt okej att dela så länge man håller sig till sina egna barn. Här i England har man alltid som policy att det är okej att foto men INTE dela på sociala medier och det funkar jätte bra. Under 3 år har det aldrig kommit upp en bild från skolan eller barnkalas. Skönt för oss eftersom min man jobbar till sjös och annars hade han missat ännu mer. Verkar som det är fotoförbud som gäller i Sverige och det är lite trist när man sitter här borta och SÅ gärna hade sett sin lilla brorsdotter gå Lucia osv.

 6. Margareta

  Att exponera sina barn i sociala medier när man framförallt är en sk. Känd person innebär även risker. Det går lätt att kartlägga olika aktiviteter som barnen deltar i, det finns illasinnade personer i vårt samhälle men även nyfikna människor som vill synas där de sk. Kändisarna befinner sig och det kan skapa obehag för barnen. Därför tycker jag ni gör rätt i att vara sparsam med bilder på barnen i sociala medier.

 7. Julia

  It’s a tough decision, indeed. And I like the way Anja and you are handling it. Including your kids into your social media and online presence but not expose them fully. At the end of the day as long as you’re in the open, you can’t stop people taking pictures, period. It’s just part of our everyday lives now. Also what I often think about is the decision to not share pictures of kids at all. That, in my mind, would be hard, too, because it means you leave a essential part of your life out of your online presence.
  Tough times but in the end, everything will be alright.

 8. Julia

  It’s a tough decision, indeed. And I like the way Anja and you are handling it. Including your kids into your social media and online presence but not expose them fully. At the end of the day as long as you’re in the open, you can’t stop people taking pictures, period. It’s just part of our everyday lives now. Also what I often think about is the decision to not share pictures of kids at all. That, in my mind, would be hard, too, because it means you leave a essential part of your life out of your online presence.
  Though times but in the end, everything will be alright.