Filippa Rådin

Är det ok om vi säger till ditt barn?

När vi vara nere i Stockholm nu gick vi på två olika galor. Mama-galan och sen Stockholm Human rights awards.  Två helt olika galor men båda berörde mig otroligt mycket. Stockholm Human Rights Awards blev en riktig smocka i ansiktet över hur världen ser ut idag och vart vi skrämmande nog är påväg om vi inte sätter stopp för det nu. Thomas Buergenthal var pristagaren. Han är en av de som överlevde Auschwitz och Sachsenhausen

Upplevelserna under kriget har följt Buergenthal under hela hans karriär. På 1950-talet kom han till USA och bestämde sig tidigt för att utbilda sig till jurist med mänskliga rättigheter som specialområde. Under många år var han verksam som domare vid Internationella domstolen i Haag. Han har också haft flera uppdrag för FN och är medlem av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter. Han anses allmänt vara världsledande när det gäller mänskliga rättigheter på internationell nivå.

Att sitta och lyssna på honom var helt galet. Och det är en ära att får sitta och lyssna på en person som är med och skapar historia i världen. Hans råa ärlighet om vart vi är påväg om vi lyssnar på ledare som Trump och andra maktgalna människor som tyvärr har fingrarna alldeles för nära knappar som jag hoppas aldrig aldrig används för att starta 3:e världskriget. Med ett stort varningsfinger beskrev han den farliga situation vi befinner oss i just nu. Låter vi hatet växa, låter vi ledare få mobba och sprida falska budskap kommer historien upprepa sig. Vi kommer se saker om enligt honom redan händer i Nordkorea hända igen. Rasism , hat och förintelse. Helt enkelt solen kommer inte stiga över horisonten längre.

Han poängtera vikten av att alla måste ta sitt ansvar. Föräldrar, lärare, politiker och andra lära våra barn att älska, lära dom förlåtelse och vikten av lika värde. Jag blev uppriktigt rädd över hur mörkt han såg på framtiden och vad vi kan gå till mötes om vi inte tar signalerna på alvar.

Är du ok tex med att någon annan vuxen säger till ditt barn om den gör fel? Tar du ansvar för andras barn? Hur vill du att dina barn ska bete sig mot andra? Jag tror det är viktigt att vi alla rannsakar oss själva och ställer frågan hur vill vi ha det framåt? Att vi har det tryggt idag innebär inte att det är en självklarhet för alltid.¨

Kram F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.